Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie sportu (KTV / SO2SV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / SO2SV - Sociologie sportu, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Základní sociologické pojmy, význam a smysl sociologie, předmět zkoumání sociologie.2. Vývoj sociologie, sociologie a kultura, masová kultura, kulturní změna.3. Socializace, sociální role, procesy socializace a sport4. Sociální stratifikace - rovnost a nerovnost mezi lidmi ve sportu5. Sociální stratifikace - sociální struktura, vrstva, třída, sociální status, mobilita ve sportu6. Sociální skupina - skupina, agregát, dav, malá sociální skupina ve sportu7. Sociální skupiny - skupinové normy, procesy ve skupině, vůdcovství ve sportu8. Sociální deviace - výskyt sociálně patologických jevů ve sportu9. Metody sociologického výzkumu - metodologie, metodika, metoda, sociologické metody10. Metody sociologického výzkumu - výzkumné techniky.11. Sociometrie.12. Vybrané aspekty sociologie sportu - sport a globalizace, sport a masmedia, sport a nacionalismus

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu získá teoretický přehled o zkoumané problematice vztahu sport a společnost. Orientuje se v základních teminologických pojmech a výrazech, včetně rozdělení sociologických škol a směrů, a dokáže popsat jejich základní rozdíly, východiska a vztahy. Dále získá schopnost kriticky uvažovat v kontextu sociologického výzkumu společenských jevů.

Literatura

LEŠKA, D. Sociológia športu. 2005. Sekot, A. Sociologie sportu. 2006. Sekot, A. Sociologie v kostce. Brno: Paido, 2002. Petrusek, M. Teorie a metoda v moderní sociologii. Praha: Karolinum, 1993. Cashmore, E. Making Sense of Sport. Petrusek, M., Miltová, A., Vodáková, A. Sociologické školy, směry, paradigmata. Praha: SLON, 1994. Praha: Slon, 2004. GIDDENS, A. Sociologie. Praha, 2001. Keller, J. Úvod do sociologie. Praha, 2002.

Požadavky

Předpokladem přijetí ke zkoušce je písemné vypracování a prezentace projektu v semináři na předem zadané téma. Seminární téma si bude možno zvolit v první seminární hodině. Za zkoušku je možné získat 0-100 bodů. Zkouška proběhne písemnou formou v podobě testu. Test obsahuje otevřené otázky. Jejich počet je 10. Studenti musí získat minimálně 51 bodů. Bodování je následné:0-50 bodů nevyhověl51-70 bodů dobře71-90 bodů velmi dobře91-100 bodů výborněPožadavky na studenta v programu Erasmus:Předmět je možné absolvovat i v semestru, kdy student vycestuje v rámci studentské mobility organizované OU (Erasmus). Student písemně zpracuje a připraví projekt, který odevzdá elektronicky v průběhu semestru. Student bude muset výběr projektu konzultovat (alespoň elektronicky) před jeho zpracováním. Požadavky ke zkoušce jsou stejné u všech studentů. Termín konání zkoušky může být upraven po vzájemné domluvě.

Garant

Mgr. Igor Fojtík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Igor Fojtík, Ph.D.