Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie v rekreaci (KTV / SOCLR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / SOCLR - Sociologie v rekreaci, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Základní sociologické pojmy, význam a smysl sociologie, předmět zkoumání sociologie.2. Vývoj sociologie, sociologie a kultura, masová kultura, kulturní změna.3. Socializace, sociální role, procesy socializace.4. Sociální stratifikace - rovnost a nerovnost mezi lidmi.5. Sociální stratifikace - sociální struktura, vrstva, třída, sociální status, mobilita.6. Sociální skupina - skupina, agregát, dav, malá sociální skupina.7. Sociální skupiny - skupinové normy, procesy ve skupině, vůdcovství.8. Sociální deviace - výskyt sociálně patologických jevů.9. Metody sociologického výzkumu - metodologie, metodika, metoda, sociologické metody.10. Metody sociologického výzkumu - výzkumné techniky.11. Sociometrie.12. Vybrané aspekty sociologie sportu - sport a globalizace, sport a masmedia, sport a nacionalismusProgram seminářů:1. Vysvětlení způsobu práce na projektu, konkretizace návrhů projektů2. Vysvětlení způsobu práce na projektu, konkretizace návrhů projektů3. Vysvětlení způsobu práce na projektu, konkretizace návrhů projektů4. Konzultace k projektům, zpracovávání projektů5. Konzultace k projektům, zpracovávání projektů6. Konzultace k projektům, zpracovávání projektů7. Konzultace k projektům, zpracovávání projektů8. Konzultace k projektům, zpracovávání projektů9. Prezentace projektů10. Prezentace projektů.11. Prezentace projektů.12. Prezentace projektů13. Prezentace projektů

Získané způsobilosti

STudent získá informace o malých skupinách vztazích mezi skupinami, procesy ve skupinách a další informace důležitou pro rekreologickou praxi. Studen dokáže využít těchto poznatků při sestavování pohybových programů a vytváření projektů pohybové rekreace.

Literatura

NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. Praha: Academia, 2000. Petrusek, M. Sociologické školy, směry, paradigmata. Praha: Slon, 2000. Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. Sekot, A. Sociologie sportu. 2006. SCHNEIDER, M., KOUDELKA, F. Úvod do základů sociologických výzkumů. Olomouc: UP, 1993.

Požadavky

Předpokladem přijetí ke zkoušce je písemné vypracování projektu ve formě odpovídající ČSN ISO 690 a prezentace projektu v semináři. Bližší informace budou sděleny na úvodním setkání. Za tento požadavek je možné získat 0-20 bodů. Za aktivní účast při setkáních je možné získat 0-10 bodů. Před zkouškou je nutné získat alespoň 15 bodů.Za zkoušku je možné získat 0-70 bodů. Zkouška proběhne písemnou formou v podobě testu. Test obsahuje otevřené otázky. Jejich počet je 10. Studenti musí získat celkem získat minimálně 51 bodů.Bodování je následné:0-50 bodů F51-60 bodů E61-70 bodů D71-80 bodů C81-90 bodů B91-100 bodů APožadavky na studenta v programu Erasmus:Předmět je možné absolvovat i v semestru, kdy student vycestuje v rámci studentské mobilIty organizované OU (Erasmus). Student písemně zpracuje projekt a připraví prezentaci projektu v powerpointu, kterou odevzdá elektronicky v průběhu semestru. Student bude muset výběr projektu konzultovat (alespoň elektronicky) před jeho zpracováním. Další požadavky jsou totožné z uvedenými.Požadavky ke zkoušce jsou stejné u všech studentů. Termín konání zkoušky může být upraven po vzájemné domluvě.

Garant

Mgr. Igor Fojtík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Igor Fojtík, Ph.D.