Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace lyžování (KTV / SPECL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / SPECL - Specializace lyžování, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Historie lyžování - světového2. Historie lyžování - českého3. Vývoj sjezdařské techniky od minulosti do současnosti4. Mechanizmy zatáčení5. Carving - charakteristika techniky6. Carving - nácvik techniky7. Didaktika lyžování (osobnost cvičitele a frekventanta)8. Metodika nácviku nadstavbových lyžařských dovedností9. Variabilita terénních podmínek a technika jízdy v různých podmínkách, pravidla chování mimo sjezdovky, pravidla bezpečnosti10. Lyžařské organizace11. Legislativa v oblasti výuky lyžování (lyžařských škol)12. Pravidla alpských disciplin a vytyčování tratí13. Pravidla lyžování - obecná ustanoveníPraktická část (kurz):1. Paralelní smýkané oblouky a jízda v náročném terénu- paralelní smýkaný oblouk krátký (regulace rychlosti na strmém terénu)- oblouk s přibrzděním- oblouky s přeskokem- jízda v hlubokém sněhu- jízda v boulích2. Racecarving - dlouhý oblouk- střední oblouk- jízda a oblouky v nízkém sjezdovém postoji4. Funcarving - technika rotační- "baumspiel" technik- handcarving- bodycarving5. SUPERSHORTIES - nácvik řezaných oblouků- hravé aplikace6. Jízda v brankách7. Demo jízdy

Literatura

KUTÁČ,P.,NAVRÁTIKOVÁ,T. Lyžařský kurz od A do Z.Praktická příručka pro instruktory. 1.vyd. Olomouc:Hanex, 2002. ISBN 80-85783-39.PŘÍBRAMSKÝ, M. Lyžování. Praha:Grada, 1999. ISBN 80-7169-786-9.KUTÁČ, P., NAVRÁTIKOVÁ, T. Lyžujeme na kraťasech (Metodika výuky a zásobník cvičení - nácvik carvingu). Olomouc: Hanex, 2005. ISBN 80-85783-45-2.Pravidla lyžařských závodů-alpské discipliny (platná od 4.11.1997). Praha:SLČR. KULHÁNEK,O. Zlatá kniha lyžování. 1.vyd. Praha:Olympia. 597s., 1989. KEMMLER,J. Carving. 1.vyd. České Budějovice:KOOP. 128s., 2001. ISBN 80-7232-153.SOUKUP,J. Lyžování podle alpských lyžařských škol. 1.vyd. Praha:Olympia. 132s., 1991.

Požadavky

Teoretická část - zkouška:písemný test z přednášených okruhůZákladní praktické dovednosti Jejich splnění je podmínkou udělení zápočtu z předmětu KTV/SPECL1. Paralelní oblouk smýkaný - střední2. Paralelní oblouk smýkaný - krátký (regulace rychlosti na strmém terénu)3. Střední carvingový oblouk (race carving)Nadstavbové dovednostiJejich splnění je podmínkou pro získání licence "cvičitel lyžování".1. Ukázka funcarvingové techniky (musí být jasně viditelné znaky zvolené tech.)2. Jízda ve vytýčené trati (do 20% času najetého předjezdcem)3. Oblouk s přeskokem4. Plynulý přechod z krátkého oblouku do dlouhého5. Plynulý přechod z dlouhého oblouku do krátkéhoHODNOCENÍ:a) udělení zápočtu Student musí splnit všechny základní dovednosti.b) splnění licenčních požadavkůStudent musí splnit všechny základní dovednosti a nadstavbové dovednosti.Požadavky na studenta v programu Erasmus:Předmět není možné absolvovat v semestru, kdy student vycestuje v rámci studentské mobility organizované OU (Erasmus).

Garant

doc. PhDr. Petr Kutáč, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Kutáč, Ph.D.doc. PhDr. Petr Kutáč, Ph.D.