Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace lyžování (KTV / TLYZE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / TLYZE - Specializace lyžování, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Historie lyžování a vývoj sjezdařské techniky od minulosti do současnosti2. Využití krátkých lyží, carving (znaky techniky a metodika nácviku)3. Osobnost cvičitele a cvičence, věkové zvláštnosti při výuce lyžování4. Metodika nácviku nadstavbových lyžařských dovedností (oblouky s přeskokem, s přibrzděním, technika jízdy v hlubokém sněhu a přejíždění vln5. Variabilita terénních podmínek a technika jízdy v různých podmínkách6. Pravidla sjezdového lyžování vytyčování tratí7. Organizece v oblasti lyžování8. Legislativa pro výuku lyžováníCvičení1. Nácvik krátkých oblouků2. Nácvik techniky Racecarvingu3. Nácvik techniky Funcarving4. Využití krátkých lyží5. Nácvik jízdy v náročném terénu6. Nácvik jízdy v brankách

Získané způsobilosti

- Má znalosti z oblasti metodiky a didaktiky výuky lyžování u různých věkových a výkonnostních skupin a umí je aplikovat- Má znalosti pro přípravu a realizaci závodu pro veřejnost- Má znalosti o moderních trendech v oblasti výuky lyžování - Zná základní pravidla bezpečnosti pro pohyb na sjezdových tratích i mimo ně.- Znalost odborné literatury- Dovednost práce s odbornou literaturouKompetence: - Dokáže diagnostikovat chybu lyžaře, vybrat a aplikovat vhodné průpravné cvičení pro její odstranění- Umí efektivně využívat moderní trendy ve výuce lyžování- Dokáže správně demonstrovat ukázky lyžařských dovedností (základních i nádstavbových)- Dokáže vybrat odpovídající terén pro nácvik zvolené lyžařské dovednosti- Dokáže připravit pro realizaci lyžařský závod pro veřejnost

Literatura

KUTÁČ, P. NAVRÁTIKOVÁ, T. Cvičíme a hrajeme si na lyžích. 1. vyd. Olomouc: Hanex, 2002. ISBN 80-85783-39-8.KUTÁČ, P. NAVRÁTIKOVÁ, T. Lyžařský kurz od A do Z. Praktická příručka pro lyžařské instruktory. 1. vyd. Olomouc: Hanex, 2001. ISBN 80-85783-36-3.KULHÁNEK, O. Zlatá kniha lyžování. 1.vyd. Praha, 1989. KEMMLER, J. Carving. 1. vyd. České Budějovice: KOOP, 2001. ISBN 80-7232-153-6.PŘÍBRAMSKÝ, M., JELEN, K., VODIČKOVÁ, S. Česká škola lyžování. Carving. Praha: UK FTVS, 2002. ISBN 80-86317-24-2.

Požadavky

Hodnocení předmětu:Celkový počet bodů, který může student v předmětu je 100.Zápočet bude udělen při zisku minimálně 51 bodů.- Účast na všech výcvikových půldnech - 10 b.- Zvládnutí základních dovedností (viz. níže) - 41 b.- Zvládnutí nádstavbových dovedností (viz. níže) - 29 b.- Závěrečný teoretický test - 20 b.Licenci cvičitel lyžování může dosáhnout pouze student, který získal 100 b.Zápočtu:Teoretické: Písemný test z přednášených okruhů (75% úspěšnost).Praktické: 1. Paralení oblouk smýkaný - střední2. Paralení oblouk smýkaný - krátký (regulace rychlosti na strmém terénu)3. Střední carvingový oblouk (racecarving)Jejich splnění je podmínkou udělení zápočtu z předmětu KTV/TLYZEPro získání bodů (41) za tuto část nesmí mít student z žádného prvku 0b. Nadstavbové dovednostiJejich splnění je podmínkou pro získání licence "cvičitel lyžování".1. Ukázka funcarvingové techniky (musí být jasně viditelné znaky zvolené tech.)2. Jízda ve vytýčené trati (do 20% času najetého předjezdcem)3. Oblouk s přeskokem4. Plynulý přechod z krátkého oblouku do dlouhého5. Plynulý přechod z dlouhého oblouku do krátkéhoPro získání bodů (29) za tuto část nesmí mít student z žádného prvku 0b. Licenci Instruktor lyžování mohou získat studenti oboru Tělesná výchova a sport (tělesná výchova, rekreologie).

Garant

doc. PhDr. Petr Kutáč, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Kutáč, Ph.D.