Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia tělesné výchovy (KTV / UVSTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / UVSTK - Úvod do studia tělesné výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:Lidský pohyb - motorika člověka.Diagnostika motoriky.Motorické schopnosti.Kondiční schopnosti.Koordinační a rychlostní schopnosti.Motorické dovednosti.Pohybová aktivita.Pohybový režim.Tělesná cvičení.Tělesné zatížení.Sportovní výkon, výkonnost.Tělesná zdatnost.Diagnostika tělesné zdatnosti.Semináře:Práce v semináři, náležitosti seminárních úkolů (forma a obsah). Elektronické informační zdroje (Sportdiscus).Motorika člověka (základní pojmy kinantropologie a jejich vztahy, informace o poruchách motoriky).Motorické schopnosti (pojetí schopností v tradičních vědních oborech, přístupy k identifikaci motorických schopností).Silové a vytrvalostní schopnosti (struktura a její uplatnění v praxi).Koordinační a rychlostní schopnosti (struktura a její uplatnění v praxi).Testové systémy pro diagnostiku tělesné zdatnosti.Motorické dovednosti (různé přístupy k taxonomii motorických dovedností).Posuzování pohybové aktivity (příklady z výzkumu pohybové aktivity).Fázická struktura tělesných cvičení.Tělesné zatížení ( příklady hodnocení tělesného zatížení v podmínkách praxe).Struktura sportovního výkonu.Fáze diagnostické činnosti.Hodnocení programu cvičení, nejčetnější nedostatky studentů u zkoušky.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu získá ucelený teoretický přehled o úloze, smyslu a významu tělesné výchovy, sportu a dalších pohybovýcjh aktivit v kontextu životního stylu. Dokáže objasnit postavení tělesné kultury v sociokulturním systému a dokáže aplikovat získané poznatky o tělesné výchově ve svém oboru. Zná rozvojové a regenerativní funkce pohybu. Chápe teorie pohybových režimů a možností jejich optimalizace.

Literatura

FROMEL,K.,NOVOSAD,J.,SVOZIL,Z. Pohybová aktivita a sportovní zájmy mládeže. 1.vyd. Olomouc:UP. 173 s., 1999. ISBN 80-7067-945.GAJDA, V., FOJTÍK, I. Úvod do kinantropologie. Ostrava: Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, 2008. ISBN 978-80-7368-572-0.ČELIKOVSKÝ,S.aj. Antropomotorika pro studující tělesnou výchovu. 3.vyd.Praha:SPN, 1990. ISBN 80-04-23248-5.DEMETROVIČ, E. Encyklopedie tělesné kultury. Praha Olympia, 1988. KOMEŠTÍK, B. Kinantropologie. Hradec Králové Gaudeamus, 1998. DOVALIL, J. aj. Výkon a trénink ve sportu. Praha:Olympia, 2002. ISBN 80-7033-760.DOVALIL, J. Lexikon sportovního tréninku. Praha: Karolinum, 2008. ISBN 978-80-246-1404-5.

Požadavky

Zápočtu:Průběžné plnění seminárních úkolů interní studijní opory GAJDA, V., FOJTÍK, I. Úvod do kinantropologie (semináře). 1. vyd. Ostrava, PdF OU, 2008. ISBN 978-80-7368-572-0. Zkoušky:Zkouška je realizována písemnou formou. Test musí být splněn minimálně na 70%. Zkouškové okruhy odpovídají tématickým okruhům přednášek.91-100 bodů hodnocení A známka 181-90 bodů hodnocení B známka 271-80 bodů hodnocení C známka 261-70 bodů hodnocení D známka 351-60 bodů hodnocení E známka 30-50 bodů hodnocení F, FX známka 4

Garant

doc. PhDr. Petr Kutáč, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Valová, Ph.D.Mgr. Marie Valová, Ph.D.