Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova v přírodě (KTV / VYPRR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / VYPRR - Výchova v přírodě, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek1. Úvod do problematiky teorie rekreace, pobytu a výchovy v přírodě.2. Tradiční hnutí a organizace v oblasti pobytu a výchovy v přírodě, jejich charakteristiky, cíle, metody, náplň činnosti3. Základní pojetí a typologie aktivit v přírodě4. Cvičení a hry v přírodě - typologie, organizace, řízení, metodika, hodnocení5. Typologie a uplatnění outdoorových programů6. - 9. Základní teoretické vědomosti a praktické dovednosti aplikovatelné při výchovně vzdělávacích programech v přírodním prostředí (fauna, flóra, táboření, orientace, uzlování, ochrana přírody, stopování atd.)10. Cestovní ruch ve vztahu k výchově v přírodě11. Cestovní ruch ve vztahu k tvorbě a ochraně životního prostředí. Typy a přehled chráněných území v ČR12. Rekreační oblasti České republikyProgram seminářů:Prezentace seminárních úkolů studenty.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice teorie volného času a rekreace v přírodě. Ovládá metodiku vedení akcí v přírodě. Plánuje a připravuje aktivity a pobyty v přírodě.

Literatura

NEUMAN, J. Dobrodružné hry a cvičení v přírodě. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-405-2.MIKOŠKA, J. Outdoorové sporty. Praha:Computer Press, 2006. ISBN 80-251-0896-1.PELÁNEK, R. Příručka instruktora zážitkových akcí. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-353-6.NEUMAN, J. Turistika a sporty v přírodě. Praha:Portál, 2000. ISBN 80-7178-391-9.HANUŠ, R., JIRÁSEK, I. Výchova v přírodě. Ostrava: VŠB TU, 1999. ISBN 80-7078-381-8.

Požadavky

Hodnocení předmětu:Předpokladem přijetí ke zkoušce je zisk minimálně 51 bodů.51 - 100 bodů splněno0 - 50 bodů nesplněno1) Aktivní účast ve výuce - 40 bodů2) Prezentace semestrálního úkolu. Téma bude specifikováno na Portále (viz Studijní materiály/Složka VYPRR) = 60 bodů (zpracování prezentace dle zadaných kritérií)Požadavky ke zkoušce:Zkouška proběhne písemnou formou v podobě testu. Test obsahuje otevřené i uzavřené otázky (celkem 15). Test musí být splněn minimálně na 70%. Okruhy ke zkoušce odpovídají tematickým okruhům přednášek.Hodnocení zkoušky:100 - 91 bodů výborně90 - 71 bodů velmi dobře70 - 51 bodů dobře50 - 0 bodů nevyhovělPožadavky na studenta v programu Erasmus:Předmět je možné absolvovat i v semestru, kdy student vycestuje v rámci studentské mobility organizované OU (Erasmus). Student písemně zpracuje projekt a připraví prezentaci projektu v powerpointu, kterou odevzdá elektronicky v průběhu semestru. Student bude muset výběr projektu konzultovat (alespoň elektronicky) před jeho zpracováním. Požadavky ke zkoušce jsou stejné u všech studentů.

Garant

Mgr. Marie Valová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Valová, Ph.D.