Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění B (KVV / 2DEJB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 2DEJB - Dějiny umění B, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zkušenosti, dovednosti a teoretické znalosti studentů se rozvíjejí v těchto tematických okruzích:1. Úvod od studia unmění 19. století: "myšlenky o napodobování" (J. J. Winckelmann), "ztráta středu" (H. Sedlmayer), "polibek ropuchy" (C. Clark).2. Společenské proměny v 19. století: idea národního státu, technologický boom (především objev fotografie).3. Malířství mezi revolucí a neoklasicmem: J. L. David.- seminář: architektura neoklasicismu v českých zemích: fortifikace, aristokratická sídla.4. Architektura neoklasicismu: G. Soufflot.- seminář: vznik pražské akademie: J. Bergler.5. Sochařství neoklasicismu: A. Canova.- seminář: J. Mocker a neogotické dostavby historických památek.6. Fenomén romantismu v architektuře 19. století.- seminář: bří. Maxové a sochařství historismu v českých zemích.7. Romantické sochařství: J. L. Barye.- seminář: F. Tkadlík, Ch. Ruben a malířství historismu v českých zemích.8. Romantické malířství: Nazaréni, Prerafaelité, C. D. Friedrich.- seminář: neorenesanční architektura v českých zemích: J. Zítek, J. Schulz.9. Malířství francouzského realismu: Barbizonská škola, G. Courbet, H. Daumier.- seminář: rodina Mánesů: malířství poloviny 19. století v českých zemích.10. Nové konstrukce v architektuře.- seminář: J. Čermák, V. Hynais, V. Brožík: malířství druhé poloviny 19. století v českých zemích11. Malířství francouzského impresionismu: E. Manet, C. Monet.- seminář: J. V. Myslbek.12. Výtvarné umění postimpresionismu: G. Seurat, V van Gogh, P. Gaugin.- seminář: "kult pomníkový": sochařství přelomu 19. a 20. století v českých zemích.

Získané způsobilosti

Studenti:- získají schopnost vnímat umělecká díla z hlediska dějin umění- budou schopni analyzovat umělecká díla z hlediska formy i obsahu - budou rozumět tomu, nakolik formu i obsah uměleckých děl daného období ovlivnily širší historické souvislosti, stejně jako soudobé myšlenkové podhoubí - především umělecké teorie a názory na "funkci" uměleckých děl- budou tyto své vědomosti rozvíjet v odborném jazyce dějin výtvarné kultury.

Literatura

Kroupa, J.:. Alchymie štěstí. Pozdní osvícenství a moravská společnost 1770-1810. Kroměříž : Muzejní a vlastivědná společnost v Brně, 1986. PETRASOVÁ, T. Dějiny českého výtvarného umění III (1780-1890). Praha : Academia, 2001. ISBN 80-200-0737-0.STAROBINSKÝ, J. Symboly rozumu (proměny umění a revoluce). Brno : Barrister a Principal, 2003. ISBN 80-86598-56-X.HUYGHE, R. (ed.). Umění nové doby. Praha : Odeon, 1974.

Požadavky

Zkouška.