Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dial.,konce. a proje. ve výtvar. vých. 2 (KVV / 2JTZB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 2JTZB - Dial.,konce. a proje. ve výtvar. vých. 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 - 3. lekce Projektování obsahů vzdělávacích situací ve výtvarném oboru na základní umělecké škole v oddíle: Výtvarná tvorba- Projekt jako plán, projektování jako plánování, projekt jako strukturovaný (složitý) problém.- Projekt ve výtvarné výchově jako završující koncepce a kvalita myšlení, prožívání a usilování žáků a učitele.- Zásady a znaky efektivního projektování:- Jaká projekce, takový zážitek. (Tvůrčí dílny. Přednáška)5 - 6. Recepce a reflexe výtvarného umění v obsahu vzdělávacího projektu na základní umělecké škole a jejich příprava v projektu vzdělávání žáků- Výběr efektivních metody řešení projektu a užití těchto metod.- Volba projektové dokumentace a její užití ve vztahu ke komplexnímu zpracování projektu.- Vizualizace pojmů i neverbálních obrazů.- Projektování interdisciplinárních programů; strategie, struktura, hledání konceptů, mentální mapování; uplatnění soudobých tendencí i klasických aspektů výtvarného oboru. (Tvůrčí dílny. Přednáška)7. - 13. Obrazové znakové systémy, nové učební strategie umožňující rozvoj poznání vývoje výtvarného umění a vizuální mimoumělecké tvorby v jednotlivých historických etapách -- Projekt v soudobém umění.- Redakční úpravy dokumentace projektu, jeho prezentace a obhajoba. (Tvůrčí dílny. Přednáška)

Získané způsobilosti

Studenti dokáží na základě aktuálních konceptů vytvářet vlastní interdisciplinární projekty, obrazy svého vědění, myšlení, vnímání, plán mapy programů.

Literatura

Gardner, H. Dimenze myšlení - teorie rozmanitých inteligencí. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-279-3.KOVALIKOVÁ, S. Integrovaná tematická výuka. Kroměříž : Spirála, 1995. ISBN 80-901873-0-7.DACEY, J. S., LEMON, K. H. Kreativita-biologické faktory. Praha : Grada Publishing, 2000. BUZAN, T. Mentální mapování. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-200-3.PASCH, M., GARDNER, T. G. aj., SPARKS-LANGEROVÁ, G. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha : Portál, 1998. ISBN 80-7178-127-4.HAZUKOVÁ, H. Příprava učitele na rozhodování ve výtvarné výchově I. Praha : PdF UK, 1994. HAZUKOVÁ, H. Příprava učitele na rozhodování ve výtvarné výchově II. Praha : PdF UK, 1995. ROESELOVÁ, V. Řady a projekty ve výtvarné výchově. Praha : Sarah, 1997. ISBN 80-902267-2-8.ZHOŘ, I. Výtvarná výchova v projektech I - pracovní sešit 6. - 7. ročník. Havlíčkův Brod : Tobiáš, 1995. ISBN 80-85808-30-7.ZHOŘ, I. Výtvarná výchova v projektech II - pracovní sešit pro 8. - 9. ročník. Havlíčkův Brod : Tobiáš, 1996. ISBN 80-85808-35-8.

Požadavky

Soubor úkolů řešených v rámci předmětu. Vhled do problematiky a schopnost aplikace. Semestrální práce - projekt (struktura projektu, mapa projektu, přípravy lekcí projektu). Ústní zkouška zahrnující problematiku prvního i druhého semestru předmětu.

Garant

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.