Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výzkum ve výtvarné výchově (KVV / 2JVZV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 2JVZV - Výzkum ve výtvarné výchově, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.- 3. Základní otázky empirického výzkumu pedagogických jevů ve výtvarné výchově- Možnosti a meze vědeckého poznání pedagogických jevů- Charakteristiky kvantitativního a kvalitativního výzkumu- Etické dimenze výzkumu-4. - 7. Koncipování kvantitativního výzkumu (s vazbou na konkrétní téma diplomové práce)- Hledání a formulace výzkumného problému- Formulace cílů výzkumu- Formulace hypotéz výzkumu- Popis vorku výzkumného vzorku- Strategie výzkumu- Výzkumné metody a techniky- Zpracování výsledků výzkumu- Výzkumná zpráva-8. - 11. Koncipování kvalitativního výzkumu (s vazbou na téma diplomové práce)- Design kvalitativního výzkumu- Hledání výzkumného problému, definování výzkumných otázek- Stanovení cílů výzkumu- Tvorba konceptuálního rámce, definování klíčových konceptů- Rozhodnutí o vzorku výzkumu- Výběr metod sběru dat- Analýza kvalitativních dat12. - 13. Prezentace výsledků výzkumných šetření- Řešení výzkumného problému a identita řešitele

Získané způsobilosti

Student prokáže své kompetence orientovat se v teoretických i praktických otázkách a možnostech řešení empirického výzkumu pedagogických jevů. Absolvent kurzu bude schopen zvolit vhodné strategie a metody výzkumu k otázkám, které řeší ve své diplomové práci. Bude schopen provézt analýzu výsledků výzkumných šetření předkládaných v semináři také druhými studenty.

Literatura

Pelikán, J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha : Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-569-8.ŠVAŘÍČEK, R. ŠEĎOVÁ, K. Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-313-0.HENDL, J. Úvod do kvalitativního výzkumu. Praha: Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-637-6.FULKOVÁ, M. Když se řekne vizuální gramotnost. In Výtvarná výchova, ročník 42, s. 12-14. 2002. ČAČKA, O. Psychologie imaginativní výchovy a vzdělávání s příklady aplikace. Brno: Doplněk, 1999. ISBN 80-7239-034-1.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je 80 % aktivní účast studentů na semináři, zpracování seminární práce - projektu výzkumu, realizace některé jeho části a zpracování výsledků, úspěšné absolvování tří znalostních testů z teorie výtvarné výchovy.

Garant

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.