Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace s výtvarným dílem (KVV / 2KSVD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 2KSVD - Komunikace s výtvarným dílem, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vizuální kultura, její výrazové prostředky, systémy a projevy. Vizuální gramotnost, její nabývání, prohlubování a kultivování v komunikaci s uměním, především výtvarným.2. Komunikace s uměleckým dílem jako proces socializace a enkulturace; rozkrývání etických hodnot v procesu komunikace s uměním.3. Tvůrčí proces v umění a dílo jako komunikační výzva (s uvedením konkrétního případu). Význam a funkce vlastní tvorby (výtvarné a pedagogické) v profesní kompetenci učitele výtvarné výchovy (studenta oboru).4. Soudobé trendy v prezentaci a interpretaci výtvarného umění a umění vysvětlující umění.5. Proces vnímání, reflektování a interpretování výtvarného díla recipientem. Prožitkové aspekty aktivních dialogů s dílem, jejich výrazová vyjádření, reflektování, verbalizace a interiorizace.6. Zprostředkování umění jako interdisciplinární problém.7. Rozvíjení vlastní senzibility a schopností kvalitní recepce, reflexe a interpretace umění.8. Metody práce s výtvarným dílem v kontextu se specifikou sledovaných záměrů.9.- 10. Koncipování, strukturace a vytváření dialogových katalogů, pracovních záznamníků deníků pro vnímatele.11. Vzdělávací aspekty galerijních animací.12. Výtvarná komunikace v širším slova smyslu, její dimenze, projevy, vlivy.13. Informační zdroje disciplíny a oborů souvisejících.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí svoji vizuální gramotnost. Rozumí procesu tvorby vizuálně obrazného vyjádření v teoretické i praktické rovině. Kriticky pracuje s vizuálními znaky. Rozvíjí schopnost analýzy a interpretace výtvarného uměleckého díla. Umí projektovat, realizovat, dokumentovat a reflektovat animační program v galeriích, muzeích, veřejném prostoru apod. Dokáže připravit dialogové listy k určitému problému vybrané expozice.

Literatura

Časopisy Kunst und Unterricht, Výtvarná výchova, Umění, Art. HORÁČEK, R. Galerijní animace a zprostředkování umění. Brno: CERM, 1998. ISBN 80-7204-084-7.FULKOVÁ, M. Když se řekne vizuální gramotnost. In Výtvarná výchova, ročník 42, s. 12-14. 2002. KESNER, L. Muzeum umění v digitální době. Vnímání obrazů a prožitek umění v soudobé společnosti. Praha: AGRO, 2000. ISBN 80-7203-252-6.ŠAMŠULA, P. Obrazárna v hlavě 1-2 : výtvarná čítanka pro 2.-5. ročník základní školy. Praha : Práce, 1996. ISBN 80-208-0380-7.ZHOŘ, I. Proměny soudobého výtvarného umění. Praha : SPN, 1992. ISBN 80-04-25555-8.ADAMEC, J., ŠAMŠULA, P. Průvodce výtvarným uměním I. II. Praha : Práce, 1995. ISBN 80-208-0359-9.ŠLÉDR, J. Základní otázky psychologie umění. Praha: UK, 1988. ISBN 80-208-0386-6.

Požadavky

Seminární práce zpracovaná na téma vnímání a reflektování tvůrčího procesu, vnímání reflektování procesu vnímání samotného, procesu komunikace verbální, obrazové aj.; zpracování komplexního materiálu k předpokládané galerijní animaci (textová i obrazová databáze; komparace; předpokládaná strategie animace). Odborná rozprava nad dokumentací realizace vlastní animace s komentářem. Didaktický test.

Garant

BcA. Mgr. Kristina Sedlíková

Vyučující

BcA. Mgr. Kristina SedlíkováBcA. Mgr. Kristina Sedlíková