Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění - Baroko (KVV / 3JDU4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 3JDU4 - Dějiny umění - Baroko, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zkušenosti, dovednosti a teoretické znalosti studentů se rozvíjejí v těchto tematických okruzích:1. Úvod do studia barokního umění, seznámení s odbornou literaturou, spory o pojetí barokního fenoménu v dějinách umění (V. Richter x V. Birnbaum).2. Společenský kontext doby baroka, dobová teorie umění, vztah k výtvarným uměním u reformovaných církví (J. Calvin).- cvičení: vazby raně barokního umění v českých zemích k umění na dvoře Rudolfa II.3. Architekt a sochař G. L. Berninni.- cvičení: architektura raného baroka v Čechách: A. Spezzo, N. Sebregondi.4. Architektura italského radikálního baroka: G. Guarinni, F. Borromini.- cvičení: J. J. Bendl, J. Brokoff a počátky barokního sochařství v Čechách.5. Malířství italského radikalního baroka: M. Merisi da Caravaggio.- cvičení: K. Škréta a počátky barokního malířství v Čechách.6. Malířství okruhu akademie v Bologni: bratří Carraci, G. Reni.- cvičení: raně barokní architektura na Moravě.7. Architektura francouzského klasicismu 17. a 18. stol.: F. Lemercier, F. Mansart, J. H. Mansart.- cvičení: sochařství a malířství raného baroka na Moravě.8. Sochařství francouzského klasicismu: F. Girardon, P. Puget.- cvičení: K. a K. I. Dientzenhoferové.9. Malířství francouzského klasicismu: N. Poussin, C. Lorraine, H. Rigaud.- cvičení: M. B. Braun a F. M. Brokoff.10. Sochařství a malířství ve Španělsku: A. Cano, B. E. Murillo, D. R. y Velázquez.- cvičení: P. Brandl a malířství vrcholného baroka v Čechách.11. P. P. Rubens a malířství ve Španělském Nizozemí.- cvičení: architektua vrcholného baroka na Moravě: G. P. Tencalla, J. B. Santini.12. Rembrandt H. Von Rijn a malířstvi ve Spojeném Nizozemí.- cvičení: sochařství a malířství vrcholného baroka na Moravě.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni pracovat s literaturou a prameny. Osvojují si specifické vědomosti a umí interpretovat odbornou terminologii. Rozvíjí se jejich uměnovědné vnímání a vyjadřování a schopnost kritického myšlení.

Literatura

KITSON, M. Barok a baroko. Ed. Umění světa. Praha, 1972. TOMAN, R. Baroko. Praha : Slovart, 1999. ISBN 80-7209-179-4.KALISTA, Z. Tvář baroka. Praha : SP, 1992. ISBN 80-04-25385-7.NEUMANN, J. Český barok. Praha : Odeon, 1969. KALISTA, Z. Století andělů a ďáblů. Praha : H a H, 1994. ISBN 80-85467-90-9.KRSEK, I. Umění baroka na Moravě a ve Slezsku. Praha : Academia, 1996. ISBN 80-200-0540-4.BLAŽÍČEK, O. J. Umění baroka v Čechách. Praha : Obelisk, 1967. Chastel, A. Vyplenění Říma. Od manýrismu k protireformaci. Brno : Barrister, Principal, 2003. ISBN 80-86598-50-0.

Požadavky

Seminární práce, ve které student prokáže schopnost kritické reflexe odborné literatury a také schopnost patřičnou formou presentovat svůj odborně poučený názor.

Garant

BcA. Mgr. Kristina Sedlíková

Vyučující

BcA. Mgr. Kristina Sedlíková