Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fotogra. - Klas.fotogr. techniky (KVV / 3JFO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 3JFO1 - Základy fotogra. - Klas.fotogr. techniky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Technologické předpoklady fotografie - od camery obscury k digitálnímu čipu.1. Předchůdci, podmínky vzniku, objevy v chemii, optice, mechanice, první metody zachycení obrazu - heliografie, daguerrotypie, Talbotypie.2. Fotografie opouští laboratoř a hledá svoji roli, kolodium, suché desky, svitkový film, kinofilm, počátky barevné fotografie - autochrom.3. Novověk - současnost - moderní barevná fotografie - negativ, positiv, diapositiv, polaroid, digitální fotografie.4. Digitální zobrazení - jak dál?Přednášky:Dějiny fotografie - realita nebo fikce?1. Zrození fotografie - J.N.Niepce, L.J.M.Daguerre, W.H.F.Talbot.2. Fotografie hledá svou roli: Nadar, R.Fenton, J.M.Cameronová, A.Mucha, O.G.Rejlander, H.P.Robinson, P.H.Emerson.3. Fotografie jako svébytné umění: R.Demachy, F.Drtikol, A.Stieglitz, D.J.Růžička, E.Steichen, Paul Strand, E.Weston, A.Adams, Josef Sudek.4. Fotografie jako svědek - J.H.Lartique, Eugéne Atget, J.A.Riis, L.W.Hine, Dorotea Langeová, Ealker Evans, August Sander.5. Nový pohled - Bauhaus, K.Blossfeldt, Man Ray, A- Denver-Patzsch, L.M.Nagy, El Lisickij, A.Rodčenko, J.Funke, J.Rössler.6. Vidění okamžiku: E.Salomon, Umbo, Alfred Eisenstaedt, André Kertész, Brassa?, Bill Brandt,7. Sociální fotografie: Walter Ballhause, Irena Blühová, Max Alpert, Moisej Nappelbaum, John Heartfield.8. Fotograf-humanista: Robert Capa - Magnum, Dmitrij Baltermanc, Erner Bischof, Chim, H.Cartier-Bresson - rozhodující okamžik, E.Smith, Elliot Erwitt, Tim Page.9. "Na cestě" - fotografie jako životní styl - Weege, Robert Frank, Lisette Modelová, Diane Arbus, pobaltští fotografové - Sutkus, Macijauskas, Markéta Luskačová.10. Člověk - Y.Karsh, A.Newman, C.Beaton, Sma Haskins, D.Bailey.11. Fotografie v moderně a postmoderně - Charles. Harbutt, Ralph Gibson, Duane Michals, Leslie Krims, Jan Saudek, Sophie Calle, Nan Goldin, Sarah Moon, N.Araki, H.Sugimoto, A.Gursky, T.Ruff, J.Wall, L.Baltz, J-M. Bustamante.12. Konceptuální fotografie - J.Baldessari, Bernd a Hilla Becher, Ch.Boltanski, A. Fleischer, J.Hilliard, R.Horn, Martin Parr, G.Rousse, T.Struth, W.Tillmans.Cvičení:Klasické fotografické techniky.Positivní a negativní proces, fotografie bez fotoaparátu - fotogram, dírková komora, využití světlocitlivých materiálů v ostatních výtvarných technikách.

Získané způsobilosti

Student je schopen a má dovednost:1) V praktické dimenzi kompetencí:- připravit chemické lázně pro práci s fotografickým papírem, ovládat potřebnou techniku (vybavení temné komory) a technologii (positivní proces)- výtvarný nápad realizovat- při své práci využívat všech dostupných materiálů (transparentní materiály, neprůhledné materiály)- světlocitlivé materiály využívat i v ostatních výtvarných technikách- výtvarný výstup řešit tematicky, nepracovat nahodile, předměty stylizovat a vhodně je v ploše komponovat.2) V teoretické dimenzi kompetencí:-ovládat základní technické a technologické zařízení a postupy fotografie pracující s opto-chemickým způsobem zachycení obrazu ( s filmem),- vysvětlí a prakticky předvést práci s fotografickým přístrojem, chápat způsob jeho činnosti- v oblasti techniky a technologie fotografie se orientovat v čase a prostoru - znát historii fotografie jako technického média- orientovat se v historii fotografie jako prostředku zachycení obrazu, rozlišovat jednotlivé historické etapy a uvést jejich základní představitele.

Literatura

Mrázková, D., Remeš, V. Cesty československé fotografie. Praha : Mladá fronta, 1989. ISBN 80-204-0015-X.Birgus Vladimír, Mlčoch Jan. Česká fotografie 20.století. Uměleckoprůmyslové museum v Praze a nakladatelství KANT, Praha, 2005. ISBN 80-7101-041-3.Grygar Štěpán. Konceptuální umění a fotografie. Postmoderní fotografie. Fotografie jako umění na konci dvacátého století. Vydala AMU v Praze, filmová a televizní fakulta, katedra fotografie. Praha, 2004. ISBN 80-7331-014-7.Frizot, M. New History of Photograpfy. Könemann, Kolín nad Rýnem, 1998. ISBN 978-3829013284.Silverio, R. Postmoderní fotografie. Fotografie jako umění na konci dvacátého století. Praha : AMU, 2007. ISBN 978-80-7331-083-7.Mrázková, Daniela. Příběh fotografie. Praha, Maldá fronta, 1985. Scheufler, P. Teze k dějinám fotografie do roku 1914. Skripta FAMU. Praha: AMU, 2000. ISBN 80-85883-57-0.

Požadavky

Student pracuje s klasickou fotografickou technikou. Vždy se bude zrcadlovku s možnostmi manuálních zásahů do práce fotoaparátu. Vždy se musí jednat o techniku plně funkční!

Garant

PhDr. Ondřej Vorel, ArtD.

Vyučující

MgA. Jaroslav KociánPhDr. Ondřej Vorel, ArtD.MgA. Jaroslav KociánPhDr. Ondřej Vorel, ArtD.