Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidové tradice a řemeslná tvorba (KVV / 3JLTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 3JLTT - Lidové tradice a řemeslná tvorba, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Zvolenou řemeslnou technologií zpracuje užitnou věc.- Připraví si návrhy didaktického využití v praxi.1. Pletení z proutí, především čerstvého neloupaného(různé druhy vrby)- základy pletení košů, pomlázek,- volná výtvarná realizace jiných zvykoslovných předmětů a výtvarná tématická tvorba.2. Textilní tvorba - předtkalcovské a netkalcovské techniky tradiční tvorby podomácké výroby. Od jednoduchých technik, neradičních her dětí, k tvrobě řemeslné (viz. anotace předmětu).3. Sláma, lýko, šustí - vázané ošatky, mísy, dózy, drobné hračky, panenky, atd.4. Papír - origami; kartón - stříhaná prostírání a drobné ozdoby, skládané a lepené objekty, hračky a zvykoslovné předměty a volná tématická tvorba.Zaměření námětu semináře bude řešeno podle dané situace (výběr z 1-4) přihlášeného počtu a kombinace studentů buď monotématicky nebo dle výběru jednotlivých studentů a možností aplikace s dětmi a mládeží.

Literatura

Churá, I., Churý, V. Inšpirácie z prútia. Bratislava : Alfa, 1989. ISBN 80-05-00064-2.Šenfeldová, M. Pletení z proutí od A do Z. Praha : Sobotáles, 1995. ISBN 80-85920-13-1.Prošková, I. Ručně paličkovaná krajka. Praha: SPN, 1996. ISBN 80-901724-4-X.Březinová, A. Textilné techniky. Bratislava : Alfa, 1987. SKARLANTOVÁ, J., VETCHÁ, M. Textilní výtvarné techniky. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 80-7238-139-1.Staňková, J. Lidové umění z Čech, Moravy a Slezska. Praha: Panorama, 1987. VONDRUŠKOVÁ, A., VONDRUŠKA, V. Tradice lidové tvorby. Praha, 1988. KULKA, T. Umění a kýč. Torst. Praha, 1994. ISBN 80-85639-17-3.

Požadavky

Výstup:Předpokladem je, že se student seznámí s lidovými tradicemi určitých regionů a naučí se některé tradiční řemeslné technologie v lidovém umění používané. Vytvoří si didaktickou rozvahu použitelnou pro práci s dětmi a mládeží.