Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz výtvarných aktivit (KVV / 55EK5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 55EK5 - Kurz výtvarných aktivit, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu rozvíjí výtvarné i sociální zkušenosti, dovednosti a vědomosti studentů prostřednictvím zážitků z přírodního, kulturního, tím také sociálního prostředí, na základě vnímání a prožívání hodnot přírody a kultury, jejich výtvarných - estetických a výrazových hodnot.Zvnitřňující pojetí programu kurzu je sceleno sjednocujícím tématem: Svět vnitřní i vnější a jejich hodnoty:1. den - "Viditelné a neviditelné v krajině" - zprostředkování a posilování prožitkové,vědomostní i dovednostní kvality studentů; rozvoj předpokladů pro plnou emocionální, sociální - kulturní angažovanost studujících směrem výtvarným hodnotám přírodního prostředí; výtvarně obrazné vyjadřování v ploše i v prostoru v tradičních i netradičních materiálech aj.2. den - "Vidění a vizualizace" - individuální výtvarná seberealizace studentů reprezentuje možnosti a reálný rozvoj jejich výtvarných dispozic v podmínkách výtvarné tvorby; objevování individuálních možností v plošných i prostorových formách - výtvarné hry, experimentace, zobrazování viděného, etudy v různých výtvarných materiálech a vyjadřovacích prostředcích, které nabízí příroda i klasické výtvarné materiály.3. den - "Niterné obrazy a jejich vnější podoby" - další rozvoj individuální podoby výtvarné výpovědi, sebeuvědomovací a sebereflektivní fáze rozvoje kompetencí studenta. Večerní přednáška: Krajina ve výtvarném umění 19. století4. den "Nové sebeobrazy" - dokončení a kompletace individuální výtvarné dokumentace kurzu. Skupinová a individuální prezentace - závěrečná vernisáž, individuální a skupinové hodnocení programu kurzu, ukončení kurzu.

Literatura

ECO, U. Baudolino. Praha : Argo, 2001. ISBN 80-7203-398-0.ECO, U. Hledání dokonalého jazyka v evropské kultuře. Praha : Literární noviny, 2001. LAMAČ, M. Myšlenky moderních malířů: od Cézanna po Dalího. Praha : Odeon, 1989. ISBN 80-207-0087-0.SLAVÍK, J. Od výrazu k dialogu ve výchově. Artefiletika. Praha : Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-437-3.HALL, J. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha : Mladá fronta, 1991. ISBN 80-204-0205-5.GOMBRICH, E. H. Umění a iluze. Praha : Ars, 1985. ECO, U. Umění a krása ve středověké estetice. Praha: Argo, 1998. ISBN 80-7203-098-1.ZIBRIN, P. Vnimanie urbanistického prostoru. Bratislava : Alfa, 1988.

Požadavky

V souvislosti s psychodidaktickou kompetencí studenta, s jejími receptivními a produktivními (tvůrčími) dimenzemi, jejich diagnostickými, projektivními, realizačními, reflektivními, sebereflektivními a jinými složkami student poznává, prožívá, seberealizuje se ve vnímání, vysvětlování a hodnocení expresivních a estetických hodnot přírody a vizuální kultury s důrazem na vizuální umění a jeho výtvarné formy. Své profesní kompetence rozvíjí zejména ve spolupráci s druhými lidmi a přitom:- průběžně plní zadané výtvarně tvůrčí úkoly se zaměřením na expresivní, estetické, zobrazovací a jiné možnosti a účinky prostorové a časoprostorové tvorby (hra a experimentace s výtvarnými prostředky vhodnými k prostorové a časoprostorové tvorbě aj.) s vazbou na přírodu, přírodní celky a jejich detaily;- nad obsahy a formami výtvarných problémů přemýšlí s vazbou na autentickou tvůrčí zkušenost, na její spojitosti s poznávacím, prožitkovým, volním, motivačním a jiným osobnostním zázemím s centrálním důrazem na tvůrčí zážitek ze setkání s hodnotami přírody a kultury, s jejími obsahy a formami; - studuje klíčové pojmy spojené s historií vizuální kultury s důrazem na enviromentální umění;- aktivně se účastní prezentace své autentické tvorby v přírodním prostředí kurzu výtvarných aktivit v přírodě.

Garant

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milan Cieslar, PhD.prof. Ivo Chovanec, ak. soch.doc. Karel Lepík, ak. mal.PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.PhDr. Ondřej Vorel, ArtD.