Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Svět výtvarné kultury A (KVV / 55EKA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 55EKA - Svět výtvarné kultury A, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zkušenosti, dovednosti a vědomosti studentů v oblasti kresby jako jedné z forem výtvarného vyjadřování a sdělování - jsou chápány jako možnosti, předpoklady a subjektivní prostředky budoucího učitelek uchopování hodnot výtvarné kultury, k rozvíjení schopnosti jejich uplatňování ve výchovném prostředí primární školy. Vlastní výtvarná seberealizace studentů představuje přirozenou cestu budoucích učitelůk rozvoji výtvarné i pedagogické cilivosti, představivosti, výtvarného i pedagogického myšlení nad otázkami spojenými s dítětem v primární škole, s jeho kresebným vyjadřováním, s projevy jeho identity v roli žáka, s rysy jeho osobní kultury. Předpoklady studentů jsou rozvíjeny v rámci cílů tematického plánu:1. - 2. Rozvoj výtvarné senzibility, představivosti, výtvarného myšlení, jejichzkušenostní a pojmového zázemí v oblasti kresby.3. - 4. Rozvoj schopnosti práce s linií - schopnost explorace - hry a experimentace s čarou, zobrazování předmětného i mimopředmětného světa, jejich obrazy v dějinách výtvarné kultury.5. -6. Rozvoj schopnosti objevovat hodnoty kresby v přírodě, ve světě věcí, lidí, jejich obrazy v dějinách výtvarné kultury.7. -8. Rozvoj schopnosti a dovednosti chápat kresbu jako komunikační prostředek mimouměleckého i uměleckého světa, jejich obrazy v dějinách výtvarné kultury.9. -10. Rozvoj dovednosti pracovat s kresebnými materiály, nástroji a technikami, umět je identifikovat v uměleckých projevech světa.11. -13. Vnímat kresbu jako hodnotu v poznávání dítěte a jeho vnitřního světa v primární škole.

Literatura

KREJČA, H. Grafické techniky. Praha : Aventinum, 1995. ISBN 80-852774-8-4.KUCHAŘ, R. Kresba, malba, grafika pro LŠU. Praha : SPN, 1968. KLIVAR, M., POLCAR, M. Kresba v životě člověka. Praha : SPN, 1987. MARKO, J. O grafice. Praha, 1981. HLAVÁČEK, J. Současná grafika. Praha : Odeon, 1977. TEISSIG, K. Technika kresby. Praha : Aventinum, 1999. ISBN 80-85277-49-2.KREJČA, A. Techniky grafického umění. Praha : ARTIA, 1981. PARRAMON, J. M. Velká kniha o kresbě. Praha : Svojtka a Vašut, 1996. ISBN 80-7180-093-7.JANOUŠEK, D. Výtvarná výchova I. Olomouc : PdF UP, 1978.

Požadavky

* Pravidelná účast v tvůrčích dílnách (na jednotlivých cvičeních), prezentace dovedností a vědomostí z oblasti vlastní tvorby v kresbě, z úseku dějin výtvarné kultury v podobě krátkého frontálního vystoupení nebo otevření diskusní dílny nad výtvarnými a sociálními obrazy světa. * Seminární práce: soubor deseti výtvarných prací dokládajících gradaci vývoje schopností, dovedností a vědomostí studenta ve studijním programu předmětu Svět výtvarné kultury I.

Garant

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.