Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Svět výtvarné kultury (kresba a grafika) (KVV / 55IKA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 55IKA - Svět výtvarné kultury (kresba a grafika), Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A)Zkušenosti, dovednosti, vědomosti jsou u studentů rozvíjeny v jednotlivýchtematických okruzích do podoby autentického výtvarného projevu s vazbou na tvůrčí problémy a vzdělávací okruhy:1.-2. Kresba jako nejstarší výtvarný projev člověka v kontextu dějin výtvarné kultury;3. Kresba jako prostředek výtvarné komunikace (její psychologické, výrazové a estetické hodnoty).4. Výtvarné vyjadřovací prostředky kresby; klíč k uplatnění jejich možností ve výtvarné tvorbě.5.-6. Kresebné techniky, materiály a nástroje jako prostředky výtvarného vyjádření; objevování hodnot těchto prostředků pro sebevyjádření studenta ve vlastní tvorbě.B)Zkušenosti, dovednosti, vědomosti jsou u studentů rozvíjeny v jedotlivýchtvůrčích okruzích zdůrazňujících rozvoj autentického výtvarného projevu studenta:7. Grafika jako transponování vnějších i vnitřně viděných obrazů do techniky tisku.8. Grafika jako prostředek výtvarné komunikace.9. Výtvarné vyjadřovací prostředky grafiky; klíč k uplatnění jejich možností ve výtvarné tvorbě.10. Grafické techniky, materiály a nástroje jako prostředky výtvarného vyjádření; objevování hodnot těchto prostředků pro sebevyjádření studenta ve vlastní tvorbě.11. Grafika ve vazbě na světové dějiny grafické tvorby; grafika ve volné a užité umělecké tvorbě; grafika nejen jako černobílé umění.12.-13. Technologie grafických forem a jejich zpracování; hodnota informací o problematice grafických technik a jejich užití ve výtvarné tvorbě.

Literatura

KREJČA, A. Grafické techniky. Praha : Aventinum, 1994. ISBN 80-7151-638-8.KUCHAŘ, R. Kresba, malba, grafika pro LŠU. Praha : SPN, 1968. KLIVAR, M., POLCAR, M. Kresba v životě člověka. Praha : SPN, 1987. MARKO, J. O grafice. Praha, 1981. HLAVÁČEK, L. Současná grafika. Praha, 1977. TEISSIG, K. Technika kresby. Praha : Aventinum, 1999. ISBN 80-85277-49-2.KREJČA, A. Techniky grafického umění. Praha : ARTIA, 1981. PARRAMON, J. M. Velká kniha o kresbě. Praha : Svojtka a Vašut, 1996. ISBN 80-7180-093-7.JANOUŠEK, D. Výtvarná výchova I. Olomouc : PdF UP, 1978.

Požadavky

1)Pravidelná účast na tvůrčích dílnách v jednotlivých cvičeních.2)Soubor výtvarných prací dokumentujících rozvoj kresebných schopností, dovedností a vědomostí studenta3)Soubor grafických prací potvrzujících výtvarný rozvoj studenta.

Garant

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.