Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Souvislá profesní praxe (KVV / 55ZS4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 55ZS4 - Souvislá profesní praxe, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní obsahovou náplní závěrečné profesní praxe je umožnit studentům poznávat prostředí a podmínky školního života v jeho komplexnosti, adaptovat se na každodenní pracovní zátěž a participovat na všech profesních činnostech učitelů.Souvislá profesní praxe trvá čtyři týdny a doporučujeme, aby probíhala v jedné třídě 1. stupně základní školy, kterou si studenti vybírají sami (s možností využít především fakultní školy PdF Ostravské univerzity v Ostravě - viz seznam a kontakty naleznete na webových stránkách CPP).Studenti se ve vybrané třídě plně zapojují do školního a event. mimoškolního života, asistují učiteli při všech profesních činnostech (včetně mimovyučovacích a mimoškolních aktivitách; práce se všemi formami pedagogické dokumentace apod.), hospitují ve výuce, konzultují s třídním učitelem (vedoucím učitelem praxe) postupy plánování, realizace a hodnocení vlastních vyučovacích pokusů.Doporučujeme, aby byla studentům poskytnuta možnost účastnit se v dané třídě (škole) realizovaných forem spolupráce s rodiči (třídních schůzek, individuálních konzultací s rodiči, neformálních akcí apod.); celoškolních akcí (školních projektů apod.); mimoškolní zájmové činnosti dětí (školní družiny, popř. zájmových kroužků); pracovních porad učitelů s vedením školy, popř. porady (semináře) k tvorbě a zavádění školního vzdělávacího programu.

Získané způsobilosti

Konkrétní obsahy a projevy způsobilostí studenta k zajištění souvislé profesní praxe:- stanovení kritérií pro výběr školy, školní třídy a vedoucího učitele praxe,- porozumění strategickým otázkám vzdělávání, - aktivní lidská angažovanost ve prospěch atmosféry,vzdělávacího prostředí,- kultivovaná komunikace s ředitelstvím školy, učitelským sborem školy praxe, vedoucím učitelem praxe, ostatními pracovníky školy a se žáky,- kvalitní zajištění osobního portfólia z pedagogické praxe včetně zápisu z hospitací, z realizovaných vyučovacích hodin, z další činnosti s vazbou na veškeré aktivity školy praxe,- dle konzultovaných kritérií zpracování reflexe všech událostí a zážitkových situaci, do kterých student vstupoval a na kterých se aktivně podílel. V průběhu profesní praxe může student v případě potřeby průběžně konzultovat všechny problémy, které řeší s garantem předmětu Souvislá profesní praxe zajišťovaní katedrou výtvarné výchovy.

Literatura

SZTABLOVÁ, D. Dosahování učitelské způsobilosti k vyučování výtvarné výchovy jako jedna z cest ke specifickému vědění učitele primární školy. In Univerzitní vzdělání učitelů primární školy na přelomu století : sborník vybraných referátů z vědecké konference. Praha : UK PdF, 1999. ISBN 80-86039-76-5.SZTABLOVÁ, D. Hodnoty a integrita výtvarného vzdělávání na 1. a 2. st. základního vzdělávání. Ostrava: OU, 2008. ISBN 978-80-7368-558-4.SZTABLOVÁ, D. K některým otázkám pedagogické praxe posluchačů oboru učitelství primární školy ve výtvarné výchově. Ostrava : Ostravská univerzita, 1997. ISBN 80-7042-121-5.Šimik, O. a kol. Metodika výuky jednotlivých předmětů na 1. stupni základních škol z pohledu pedagogické praxe - náměty pro začínajícího učitele. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2010. ISBN 978-80-7369-431-0.SZTABLOVÁ, D. Podněty k pedagogické praxi učitelů 1. stupně základního vzdělávání ve výtvarné výchově in Ondřej Šimik a kol. Metodika výuky jednotlivých předmětů na 1. stupni základních škol z pohledu pedagogické praxe - náměty pro začínajícího učitele. Ostravská univerzita v Ostravě, 2010. ISBN 978-80-7369-431-0.

Požadavky

-výběr školy, školní třídy a vedoucího učitele praxe - studium metodických pokynů, konzultace s garantem praxe a vedoucím učitelem praxe - docházka na praxi- hospitace ve výuce, - asistentské činnosti, příprava na samostatné vyučování, samostatné vyučování, - mimovyučovací profesní činnosti, kritická analýza a reflexe výše popsaných činností s vedoucím učitelem praxe - vypracování Sběrného portfolia (písemného záznamu z výše popsaných profesních činností, strukturovaná (sebe)reflexe úrovně rozvíjených profesních dovedností, průběhu praxe a jejího významu -prezentace Sběrného portfolia při konzultaci k udělení zápočtu- odevzdání Sběrného portfolia: 20.2. daného akademického rokuV případě konání SZZ v lednu odevzdání 20.12. daného akademického roku.

Garant

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.