Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z artefiletiky 1 (KVV / AR21V)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / AR21V - Kapitoly z artefiletiky 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:1. Informační zdroje daného oboru.2. Artefiletika v kontextu art-centrického pojetí výtvarné výchovy. Vymezení pojmů arteterapie a artefiletika; cíle artefiletiky ve výtvarné výchově.3. - 5. Výrazová tvorba; její dimenze, prostředky a reflexe.6. - 7. Zážitek v procesu výrazové tvorby a jeho reflexe.8. - 10. Reflektivní dialog; jeho struktura a význam v artefiletice a ve výtvarné výchově.11. Koncepty, archetypy a symboly ve výtvarných projevech a možnosti hledání jejich významů.12. Projektivní a diagnostické aspekty výrazové tvorby.13. Základní struktura procesu v artefileticky zaměřené lekci.

Získané způsobilosti

Student si osvojuje teoretické základy artefiletického pojetí výuky. Rozvíjí své spontánní výtvarné vyjadřování. Upevňuje schopnost introspekce a sebereflexe. Analyzuje, srovnává a interpretuje vytvořené artefakty. Získává dovednost iniciování a moderování reflektivního dialogu. Kriticky pracuje s informačními zdroji.

Literatura

CASEOVÁ, C., DALLEYOVÁ, T. Arteterapie s dětmi. Praha: Portál, 1995. ISBN 80-7178-065-0.TROJANOWSKÁ, A. Expresívní koncepce výtvarné výchovy. In O umění a výchově. Teorie a praxe estetické výchovy v Polsku. Praha: SPN, 1981. Blažek, B., Olmrová, J. Krása a bolest. Praha, Panorama, 1985. DACEY, J. S., LEMON, K. H. Kreativita. Praha: Grada, 2000. ISBN 80-7169-903-9.DAVIDO, R. Kresba jako nástroj poznání dítěte. Praha : Portál, 2001. SLAVÍK, J. Od výrazu k dialogu ve výchově. Artefiletika. Praha : Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-437-3.KULKA, J. Psychologie umění. Praha : SNP, 1991. FERNANDES, E. V. Racionální myšlení a společensko-emocionálního myšlení při učení, chování a ve zdravotní péči. Praha: Oftis, 2003. Liebmann, M. Skupinová arteterapie. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-864-3.Campbellová, J. Techniky arteterapie ve výchově, sociální práci a klinické praxi. Praha: Portál, 1998.

Požadavky

Semestrální úkoly:1. Student v seminářích průběžně zpracovává probíraná témata a u zkoušky je předkládá v rámci svého portfolia.2. Student během semestru souvisle pracuje s reflexním deníkem a vypracuje písemnou analýzu a hodnocení této práce.

Garant

BcA. Mgr. Kristina Sedlíková

Vyučující

BcA. Mgr. Kristina Sedlíková