Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarná výchova 1 (KVV / BVV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / BVV1 - Výtvarná výchova 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výtvarné zkušenosti, dovednosti a teoretické znalosti studentů jsou v integraci s ostatními oblastmi obecné psychodidaktické kompetence studentů rozvíjeny v rámci cílů a obsahu následujícího tematického plánu:1. - 2. Rozvoj autentické výtvarné senzibility, představivosti, výtvarného myšlení, jejich zkušenostního a pojmového zázemí;3. 4. Rozvoj autentické schopnosti lineárního vyjadřování - schopnost explorace - hry a experimentace s čarou, zobrazování předmětného i mimopředmětného světa;5. - 6. Rozvoj citlivé schopnosti objevovat hodnoty kresby v přírodě, ve světě věcí, lidí a jejich kultury;7. - 9. Rozvoj schopnosti a dovednosti chápat kresbu jako komunikační prostředek mimouměleckého i uměleckého světa;10 - 11. * Rozvoj dovednosti jedinečně pracovat s kresebnými materiály, nástroji a technikami, umět je identifikovat v uměleckých projevech světa;11. - 13. * Vnímat kresbu jako hodnotu v poznávání dítěte a jeho vnitřního světa v mateřské škole.

Získané způsobilosti

V souvislosti s psychodidaktickou kompetencí budoucí učitel mateřské školy poznává, prožívá, seberealizuje se ve vnímání, vysvětlování a hodnocení expresivních, případně estetických hodnot přírody a vizuální kultury s důrazem na vizuální umění a jeho výtvarné formy. Své profesní kompetence rozvíjí zejména ve spolupráci s druhými lidmi a přitom:V rámci jednotlivých cvičení student:- vnímá, hledá, rozpoznává, objevuje, volí, zkoumá, kombinuje, uplatňuje, ověřuje vizuální prostředky k vizuálnímu vyjádření obrazů v plošné vizuální formě; - v rámci individuální a skupinové sociálně poznávací rozpravy svá autorská plošná lineární vyjádření prezentuje; - objasňuje, obhajuje, zdůvodňuje: použití prostředků zvolených lineárních vizuálních znakových systémů;- přemýšlí nad zdroji vlastní tvorby, uvádí, porovnává a zdůvodňuje její obsahy (významy) a formy;- vysvětluje předporozumění vizuálním obrazům vlastním nebo druhých lidí a převádí je do poučené pojmové roviny;- prožívá, reflektuje a pokouší se verbalizovat prožitky, které doprovázejí zážitkové pole výtvarné seberealizace studenta.

Literatura

KREJČA, H. Grafické techniky. Praha : Aventinum, 1995. ISBN 80-852774-8-4.KUCHAŘ, R. Kresba, malba, grafika pro LŠU. Praha : SPN, 1968. KLIVAR, M., POLCAR, M. Kresba v životě člověka. Praha : SPN, 1987. MARKO, J. O grafice. Praha, 1981. HLAVÁČEK, L. Současná grafika. Praha, 1977. TEISSIG, K. Technika kresby. Praha : Aventinum, 1999. ISBN 80-85277-49-2.KREJČA, A. Techniky grafického umění. Praha : ARTIA, 1981. PARRAMON, J. M. Velká kniha o kresbě. Praha : Svojtka a Vašut, 1996. ISBN 80-7180-093-7.JANOUŠEK, D. Výtvarná výchova I. Olomouc : PdF UP, 1978.

Požadavky

V souvislosti s psychodidaktickou kompetencí studenta, s jejími receptivními a produktivními (tvůrčími) dimenzemi, jejich diagnostickými, projektivními, realizačními, reflektivními, sebereflektivními a jinými složkami student poznává, prožívá, seberealizuje se ve vnímání, vysvětlování a hodnocení expresivních a estetických hodnot přírody a vizuální kultury s důrazem na vizuální umění a jeho výtvarné formy. Své profesní kompetence rozvíjí zejména ve spolupráci s druhými lidmi a přitom:- průběžně plní zadané výtvarně tvůrčí úkoly se zaměřením na expresivní, zobrazovací a jiné možnosti a účinky linie (čáry) ve vizuální výtvarné kompozici s vazbou na obsah výtvarného problému, který řeší, na jeho poznávací, prožitkové, volní a jiné osobnostní zázemí s centrálním důrazem na autentickou výtvarnou zkušenost; - na základě vlastních zkušeností a v rámci výše uvedených kompetencí začíná přemýšlet nad problémem rozvoje kompetencí dítěte předškolního věku ve vizuálním vyjadřování kresbou, tj. ve vizuálním projevu, ve kterém dítě své představy a myšlenky ztvárňuje nejvíce čarou, plochou, světlem a jinými vizuálně-obrazovými elementy a jejich kompozicemi; - připraví verbální a obrazovou prezentaci své autentické tvorby - předloží portfolio s dokumentací o návštěvách výstav v muzeích umění (galerií a výstavních síní) a vlastivědných muzeí; - zpracuje krátkou písemnou seminární práci (rozsah 2 - 3 strany) k problematice plošné výtvarné formy s vazbou na problematiku kresby a lineárního vyjadřování v kultuře nebo ve tvorbě dětí.

Garant

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milan Cieslar, PhD.PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.