Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ - Výtvarná výchova s didaktikou (KVV / SSZZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / SSZZK - SZZ - Výtvarná výchova s didaktikou, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student v průběhu SZZ prokazuje adekvátní míru dosažených profesních kompetencí. Pokud student na KVV píše diplomovou práci, předchází ústní zkoušce obhajoba diplomové práce, která se skládá z představení výsledků diplomové práce a reflexe hodnotících posudků.

Literatura

KANDINSKY, W. Bod, linie, plocha. Praha : Triáda, 2000. ISBN 80-86138-16-X.SZTABLOVÁ, D. Doteky světů : Některé souvislosti v problematice uplatňování a rozvíjení profesních dovedností učitelů výtvarné výchovy v oblasti zpřístupňování světa vizuální kultury, její výtvarné formy. In: Šupšáková, B. Vizuálna kultúra a umenie v škole : Nové myšlenky a prístupy. Bratislava : Digit, 2004. ISBN 80-968441-0.SLAVÍK, J. Hodnocení v současné škole. Východiska a nové metody pro praxi. Praha : Portál, 1998. ISBN 80-7178-262-9.SZTABLOVÁ, D. Hodnoty a integrita výtvarného vzdělávání na 1. a 2. st. základního vzdělávání. Ostrava: OU, 2008. ISBN 978-80-7368-558-4.LASOTOVÁ, D. Mezery a doteky. Materiál ke galerijním animacím stejnojmenné výstavy. Redakce spolu s A. Wenglarzyovou. Ostrava : GVUO, KVV PdF OU, 2001. ISBN 80-85091-53-4.KULKA, T. Umění a kýč. Praha : Torst, 1994. ISBN 80-85639-17-3.

Požadavky

V navazujícím magisterském studijním programu oboru Učitelství výtvarné výchovy pro střední školy státní závěrečná zkouška zahrnuje zkoušku z výtvarného oboru: dějiny a teorie umění, teorie a didaktika výtvarné výchovy, grafika, keramika, kresba, malba, sochařství a textil. Skladba otázek ke státní závěrečné zkoušce z teorie výtvarné výchovy a z dějin výtvarné kultury se řídí požadavky na výstupní kvality absolventů studia, jejichž základní dimenzí se stává speciální psychosociální a didaktická rovina profesních kompetencí učitele výtvarné výchovy na střední škole.Předpokládá se studentova schopnost charakterizovat danou oblast pomocí vhodných příkladů a jejich zasazení do širších souvislostí. Jednotlivé okruhy jsou pouze rámcovým omezením, v němž je možné soustředit se na určité problémy, komparovat jednotlivé oblasti mezi sebou a vymezit jejich specifika. K dispozici bude obrazový materiál.1. Struktura jednotlivých otázek zahrnuje:- v bodech a), c) - problém výtvarně oborový - receptivní, tvůrčí s vazbou na uměleckohistorické hodnoty výtvarné kultury,- v bodě b) - problém výtvarně oborový - receptivní a tvůrčí v oblasti psychosociálních a didaktických otázek výtvarného vzdělávání s uplatněním interdisciplinárních kontextů.Obrazovou dokumentaci k jednotlivým otázkám si student může předem zpracovat a čerpat z ní u státní závěrečné zkoušky. 2. Skladba bodu a) zkušební otázky z dějin výtvarné kultury a předpokládané pojetí zkoušky: U otázky z dějin výtvarné kultury student prokazuje: - výtvarně kulturní orientaci v daném dějinném horizontu vymezeném otázkou,- schopnost kontextové interpretace výtvarného umění daného období v dějinách a kulturních souvislostech,- schopnost promýšlení a náležité prezentování obsahů otázky z pozice individuálního odborně poučeného náhledu.3. K bodům a) - c) - student u státní závěrečné zkoušky předkládá portfolia:- k vlastní výtvarné tvorbě v rozpětí 1. - 2. ročníku,- k pedagogické tvorbě realizované po dobu studia a pedagogické praxe,- k zájmové orientaci na hodnoty výtvarného umění - poznámky a obrazová dokumentace k návštěvám výtvarně - kulturních událostí absolvovaných za posledních pět let.Konkrétní znění otázek - viz příloha "Obsah a rozsah státní závěrečné zkoušky".

Garant

prof. Ivo Chovanec, ak. soch.