Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogika (PES / 1KPDG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / 1KPDG - Pedagogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět sociální pedagogiky; přístupy k sociální pedagogice v českých i dalších evropských zemích; sociální pedagogika ve vztahu ke speciální pedagogice, sociální práci a jiným souvisejícím vědám a oborům;2. Biologická determinace člověka; dědičnost; zrání a učení; sociální inteligence;3. Socializace; vymezení pojmu; Kolbův cyklus učení; emocionální základy učení; základní druhy sociálního učení; socializační činitele; nejvýznačnější situace, které ovlivňují chování dítěte; socializační program osobnosti; Erikson a Eriksonová: osm základních stádií a kvalit ega; Bowlbyho vazba;4. Socializace ve společenství sociálně rovných lidí;5. Výchova v rodině; vývoj partnerských vztahů; rozchod a rozvod, dopad na děti a jejich výchovu; dominantně potřeby dítěte;6. Citový přístup ve výchově; zvládání hněvu, smutku, strachu;7. Význam otce v rodinné výchově; výchovné postupy matek; výchova chlapců;8. Výchovné styly a komunikace ve výchovném prostředí; koncepce výchovných stylů (zvláště Čápa a Rotterové); sebenaplňující proroctví;9. Týrané a zneužívané dítě; druhy týrání; kdo se týrání dopouští nejčastěji; rizikové děti; formy pohlavního zneužívání; základní příčiny, proč se lidé dopouštějí sexuálního zneužívání, nejohroženější děti; jak chránit děti před sexuálním zneužíváním; zásady rozhovoru s týraným a zneužívaným dítětem; podoby rodinného násilí;10. Morální formování dítěte; hodnoty západoevropské civilizace; proces utváření mravních kvalit; morální chování a jednání, morální city; charakter, fáze jeho utváření; faktory ovlivňující asociální chování; příčiny kriminality;11. Škola a výchova; pojetí kázně ve škole; genderové přístupy; osobnostní a sociální výchova ve škole; šikana; pedagogický pracovník a negativně "naprogramované" dítě; Dreikursova teorie rušivého chování;12. Osobnost pedagogického pracovníka.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v tématech předmětu sociální pedagogiky, a to především v:- vznik, vývoj a předmět pedagogiky jako vědy,- biologických a sociálních determinantách vývoje člověka,- rodinné výchovy (včetně syndromu týraného a zneužívaného dítěte),- mravním formování a v základních teoretických koncepcích (Kohlberg, Gilliganová),- v problematice kriminality dětí a mládeže a problematice agresivity dětí a ml.;- ve specifických podmínkách výchovy ve škole. Ve všech těchto oblastech problematiku zná, osvojí si ji, dokáže problémy analyzovat, srovnávat a interpretovat. Je schopen poznatky komplexně hodnotit a integrovat.

Literatura

Mareš, J., Křivohlavý, J. Pedagogická komunikace. Brno: Masarykova univerzita, 1995. ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2001. Čáp, J. Psychologie výchovy a vyučování. Praha: UK Karolinum, 1997. BAKOŠOVÁ, Z. Sociálna pedagogika. Bratislava : FF UK, 1994. BAKOŠOVÁ, Z. Sociálna pedagogika. Vybrané problémy. Bratislava: FF UK, 1994. Mareš, J.:. Styly učení žáků a studentů. Praha: Portál, 1998. DUNOVSKÝ a kol. Týrané, zneužívané a zanedbané dítě. Praha: Portál, 1995. ISBN 80-7169-629-3.Bentovim, A. Týrání a sexuální zneužívání v rodinách. Praha : Grada, 1998.

Požadavky

1. Účast ve výuce.2. Odevzdání seminární práce dle tématických okruhů.3. Vykonání písemného testu zkoušky.Před ústní písemným testem lze získat 0 - 40 bodů za splnění seminární práce. U písemné zkoušky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět nelze absolvovat během studijního zahraničního pobytu.

Garant

doc. PhDr. Julius Sekera, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Julius Sekera, CSc.