Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologie pro pedagogy (PES / 22ASO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / 22ASO - Základy sociologie pro pedagogy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je společnost? Problematika jejího vymezení. Objektivistické chápání (společnost jako makrosystém, resp. globální skupina) a konstruktivistická chápání (společnost jako sdílená realita).2. Sociogeneze lidské společnosti. Pozdně moderní společnost.3. Metodologická podstata sociologického poznávání "vidět skrz".4. "Širší souvislosti" konání člověka, sociální jevy "sui generis" jako determinanty chování člověka.5. Společnost v člověku. Socializace člověka jako osvojování kultury společnosti. Socio-kulturní podmíněnost obsahu socializace. Předsudky.6. Společnost v člověku. Vztah sociální identity a sociální role. Pojmy sociální struktura, sociální pozice, sociální vztah. Sociální mechanismy získávání, udržování a změny sociální identity. Rolové konflikty.7. Člověk ve společnosti. Společenská kontrola jako mechanizmy společenské unifikace chování a konání člověka. Společenské systémy hodnot a norem. Normativní relativizmus a jeho druhy. Způsoby společenské kontroly dodržování norem.8. Člověk ve společnosti. Konformismus a sociální deviace. Nejznámější sociologické teorie sociální deviace.9. Člověk ve společnosti. Společenské instituce jako způsob sociální kontroly. Institucionalizované jednání. Význam institucí pro jednotlivce a pro společnost. Vztah instituce a organizace.10. Sociální skupiny jako bezprostřední společenská realita. Problematika klasifikace. Sociální skupiny a sociální prostředí člověka - vztah. Člověk ve formální a neformální sociální skupině.11. Rodina jako sociálně historický a sociálně kulturní jev. Charakteristika rodiny v moderní společnosti.12. Jazyk a masmédia jako sociální instituce.13. Volné téma - dle zájmu studentů.

Literatura

BAUMAN, Z. Myslet sociologicky. Netradiční uvedení do sociologie. Praha : Slon, 1996. BERGER, L. Pozvání do sociologie. Humanistická perspektiva. Brno : Barrister and Principal-studio, 2003. Munková, G. Sociální deviace. Praha : UK Karolinum, 2001. GIDDENS, A. Sociologie. Praha : Argo, 1999. Keller, J. Úvod do sociologie. Praha : Slon, 1997. Mišíková, J. Základy sociologie. Ostrava : Pedagogická fakulta OU, 2003. MIŠÍKOVÁ, J. Základy sociológie rodiny. Ostrava : Pedagogická fakulta OU, 2003. ISBN 80-7042-291-2.

Požadavky

K zápočtu se vyžaduje písemně dokumentovaná příprava na zadaná témata, jež jsou aplikací, resp. explikací teoretických poznatků získaných na přednáškách a v odborné literatuře.Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. V průběhu semestru odevzdat (zaslat mailem) 2 seminární práce po předešlé dohodě s vyučujícím (rozsah 4 normostrany).

Garant

PhDr. Jaroslava Mišíková, CSc.

Vyučující

PhDr. Jaroslava Mišíková, CSc.Mgr. Bedřich Zapletal