Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie dětství a výchovy (PES / 2SODV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / 2SODV - Sociologie dětství a výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výchova jako sociální jev. Výchovný vztah jako sociální vztah. Socializace a výchova. Funkce výchovy ve společnosti.2. Tradiční problémy sociologie výchovy: sociální nerovnost a přístup k výchově, výchova jako reprodukce sociální nerovnosti - teorie kapitálu rodiny P. Bourdieua, společenské hranice individualizace.3. Netradiční problémy sociologie výchovy: vzdělávání a výchova v hidden curicullum. Vzdělávání jako etnické sociální vztahy.4. Netradiční problémy sociologie výchovy: vzdělávání a řeč účastníků - teorie jazykových kódů B. Bernsteina.5. Netradiční problémy sociologie výchovy: generační vztahy ve výchově, souvislost generačních vztahů a lokality, generační vztahy a volný čas dětí.6. Společenská pozice dětí. Vztah pozice, společenské pozice dítěte a podoby dětství, dětství jako strukturní jev společnosti.7. Dětství jako etapa životního cyklu.8. Sociálně - kulturní paradigma v přístupu k dětem a dětství, dětství jako sociálně - kulturní jev a dětství jako sociálně - historický jev.9. Historické modely dětství: dítě jako malý dospělý, dítě jako nehotový dospělý.10. Model dětství v pozdně moderní společnosti: dítě jako "jiný" než dospělý, sociální podmíněnost jeho vzniku.11. Práva dítěte - úmluva o právech dítěte a její problematika.12-13. Identifikace současného dětství a jeho problematika, obecné paradoxy současného dětství, scholarizované dětství, vytrácející se dětství aneb dětství urychlované, medializované dětství, komercionalizované dětství, opečovávané dětství, zanedbávané dětství, viktimizované dětství, agresivní dětství, emocionálně přetížené dětství, dětství v stárnoucím světe, dětství jedináčkovské.

Literatura

Bažanyi, M. Detsvo v generačněj štrukture spoločnosti. Bratislava : PdF UK, 1996. Mišíková, J., Uhrová, V. Dieťa a detstvo v ľudskej spoločnosti. In Koláriková, Z., Pupala, B. Předškolní a primární pedagogika, s. 23-56. Praha : Portál, 2001. Dunovský, J. Dítě, dětství a jeho postavení ve společnosti, jeho vývoj a chápání. In: Dunovsý J. a kol. Sociální pediatrie. s. 40-48. Praha : Grada Publishing, 1999. HELUS, Z. Dítě v osobnostním pojetí. Obrat k dítěti jako výzva a úkol pro učitele i rodiče. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-888-0.Alan, J. Etapy života očima sociologie. Praha : Panorama, 1989. Havlík, R., Koťa, J. Sociologie výchovy a školy. Praha : Portál, 2002. KAISER, A., KAISEROVÁ, R. Učebnica pedagogiky. Bratislava : SPN, 1992.

Požadavky

Písemná ilustrace určených jevů z reality výchovy a dětství v české společnosti.Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. V průběhu semestru odevzdat (zaslat mailem) 2 seminární práce po předešlé dohodě s vyučujícím (rozsah 4 normostrany).

Garant

Mgr. Milan Kozák