Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologie pro pedagogy (PES / 2ZASO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / 2ZASO - Základy sociologie pro pedagogy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je společnost - problematika jejího vymezení. Objektivistické chápání (společnost jako makrosystém, resp. globální skupina) a konstruktivistická chápání (společnost jako sdílená realita).2. Sociogeneze lidské společnosti. Pozdně moderní společnost.3. Metodologická podstata sociologického poznávání -"vidět skrz".4. "Širší souvislosti" konání člověka - sociální jevy "sui generis" jako determinanty chování člověka.5. Společnost v člověku: socializace člověka jako osvojování kultury společnosti. Socio-kulturní podmíněnost obsahu socializace. Předsudky.6. Společnost v člověku: vztah sociální identity a sociální role, pojmy sociální struktura, sociální pozice, sociální vztah, sociální mechanismy získávání, udržování a změny sociální identity. Rolové konflikty.7. Člověk ve společnosti: společenská kontrola jako mechanizmy společenské unifikace chování a konání člověka, společenské systémy hodnot a norem, normativní relativizmus a jeho druhy. Způsoby společenské kontroly dodržování norem.8. Člověk ve společnosti: konformismus a sociální deviace, nejznámější sociologické teorie sociální deviace.9. Člověk ve společnosti: společenské instituce jako způsob sociální kontroly, institucionalizované jednání. Význam institucí pro jednotlivce a pro společnost. Vztah instituce a organizace.10. Sociální skupiny jako bezprostřední společenská realita. Problematika klasifikace. Sociální skupiny a sociální prostředí člověka - vztah. Člověk ve formální a neformální sociální skupině.11. Rodina jako sociálně historický a sociálně kulturní jev. Charakteristika rodiny v moderní společnosti.12. Jazyk a masmédia jako sociální instituce.13. Volné téma - dle zájmu studentů.

Získané způsobilosti

Student:- zná základní sociologickou terminologii,- orietnuje se lépe v sociální realitě,- má poznatky o základních tématech oboru,- dokáže pracovat se sociologickým textem,- dokáže vnímat sociální souvislosti jednání jedinců.

Literatura

BAUMAN, Z. Myslet sociologicky. Netradiční uvedení do sociologie. Praha : Slon, 1996. BERGER, L. Pozvání do sociologie. Humanistická perspektiva. Brno : Barrister and Principal-studio, 2003. Munková, G. Sociální deviace. Praha : UK Karolinum, 2001. GIDDENS, A. Sociologie. Praha : Argo, 1999. Keller, J. Úvod do sociologie. Praha : Slon, 1997. Mišíková, J. Základy sociologie. Ostrava : Pedagogická fakulta OU, 2003. MIŠÍKOVÁ, J. Základy sociológie rodiny. Ostrava : Pedagogická fakulta OU, 2003. ISBN 80-7042-291-2.

Požadavky

K semináři se vyžaduje písemně dokumentovaná příprava na zadaná témata, která jsou aplikací, resp. explikací teoretických poznatků získaných na přednášce. Zápočet lze získat jen za aktivní spoluúčast studenta na seminářích a uspění v zápočtovém testu.Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

Mgr. Milan Kozák

Vyučující

Mgr. Milan KozákMgr. Bedřich Zapletal