Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní pedagogické směry (PES / 3ALTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / 3ALTS - Alternativní pedagogické směry, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu alternativní školství, alternativní vzdělávání.2. Východiska a vznik alternativních škol (v souvislosti s reformní pedagogikou počátku 20. století - Dewey, Parkhurstová, Steiner, Montessori aj.).3. Reformní pedagogické hnutí v českých zemích (20. a 30. léta, hlavní představitelé - Příhoda, Chlup, Vrána aj.).4. Základní funkce a rysy alternativního školství.5. Typologie alternativních škol a jejich stručná charakteristika (klasické a moderní alternativy).6. Reformní praxe v současných školských systémech - analýza vybraných alternativ.7. Charakteristika reformních snah v současném českém školství.8. Diskuse, shrnutí, vlastní postřehy a náměty, skupinová obhajoba semestrálních prací.

Získané způsobilosti

- znalost historie, východisek a pojetí alternativního hnutí- znalost základních alternativních směrů a osobností- schopnost analyzovat funkce, základní rysy a typologie alternativních škol- schopnost analyzovat současné alternativní trendy v kontinuitě s reformní pedagogikou počátku 20. století- dovednost zpracovat semestrální práci- kompetence komunikační a interakční

Literatura

SVOBODOVÁ, J., JŮVA, V. Alternativní školy. Brno: Paido, 1995. PRŮCHA, J. Alternativní školy a inovace ve vzdělávání. Praha : Portál, 2004. DEWEY, J. Americká pragmatická pedagogika. Praha : SPN, 1990. KASÍKOVÁ, H. Kooperativní učení, kooperativní škola. Praha : Portál, 1997. ISBN 80-7178-167-3.SINGULE, F. Současné pedagogické směry a jejich psychologické souvislosti. Praha : SPN, 1992. KAŠOVÁ, J. Škola trochu jinak. Projektové vyučování v teorii a praxi. Kroměříž : Iuventa, 1995. RÝDL, K. Vybíráme školu pro svoje dítě. Praha : Grada, 1993. CALRGREN, F. Výchova ke svobodě. Praha: Baltazar, 1991. HARALD, L. a kol. (překlad K. Rýdl). Vychováváme a vzděláváme s Marií Montessoriovou. Praha : Univerzita Pardubice, 2000. WALTEROVÁ, E., Ježková, V. Vzdělávání v zemích EU. Praha: PdF UK, 1997.

Požadavky

Před zápočtem lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci seminářů. U zápočtové písemky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost v seminářích a průběžné plnění úkolů a 0 - 60 bodů za vypracování (zpracování, realizaci) konkrétního úkolu: Student zpracuje a tvořivě představí na semináři semestrální práci, ve které využije komparace 1 vybraného modelu klasické alternativy s 1 vybraným modelem moderní alternativy výchovy. Jde o komparaci ve smyslu hledání inspirativních zdrojů pro současnou edukaci (důraz je kladen na hledání sociálních aspektů).Předmět lze studovat během zahraničního pobytu po předchozí konzultaci s garantem předmětu.

Garant

PhDr. Gabriela Bolková, Ph.D.