Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní dějiny pedagogiky (PES / 3DEP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / 3DEP2 - Moderní dějiny pedagogiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pedagogický systém J. J. Pestalozziho.2. Teorie volné školy - L. N. Tolstoj.3. Česká pedagogika na přelomu 19. a 20. století (F. Drtina, F. Krejčí, F. Čáda, O. Kádner, O. Chlup).4. Pedagogika přelomu 19. a 20. století prostřednictvím výchovných systémů J. Deweye a H. Spencera.5. Pedagogické směry 20. století (racionální a iracionální).6. Pokusnictví a reformní pedagogika 20. a 30. let 20. století (V. Příhoda, J. Hendrich, J. Uher).7. Alternativní výchova a školství.

Získané způsobilosti

Student si osvojuje znalost dějin pedagogiky jako východiska pro pochopení současné edukace, orientuje se v klíčových historických pedagogických spisech a osobnostech, rozvíjí schopnost aplikovat pedagogické myšlení a zákonitosti vývoje školství a výchovy do současnosti, získává dovednost komparativně zpracovat semestrální práci při správném použití primární a sekundární literatury ke studiu a následně je schopen kriticky pracovat se zjištěnými fakty. Aplikuje získané vědomosti do současné pedagogické praxe a ovládá základní komunikační a interakční techniky.

Literatura

SINGULE, F. Americká pragmatická pedagogika. Praha : SPN, 1990. ISBN 80-04-20715-4.ŠTVERÁK, V. Dějiny pedagogiky I. - II. díl. Praha : UK, 1991. SINGULE, F.:. Evropská dimenze vzdělání. ÚIV, Praha, 1991. CIPRO, M. Galerie světových pedagogů III. - dvacáté století. Praha : Vlastním nákladem, 2002. SINGULE, F., RÝDL, K. Pedagogické proudy 1. pol. 20. stol. Praha: SPN, 1998. CIPRO, M. Prameny výchovy I. - IV. Praha: vlastním nákladem, 1998. SINGULE, F. Současné pedagogické směry a jejich psychologické souvislosti. Praha : SPN, 1992. CACH, J., VALENTA, J. Výchova a vzdělání v českých dějinách III. Praha : SPN, 1990. TENORTH, H.-E. Geschichte der Erziehung. 4., rozšíř. vyd. Weinheim : Juventa Verlag, 2008. CIPRO, M. Slovník pedagogů. Praha : vlastním nákladem, 2001.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích.Student zpracuje a tvořivě představí na semináři semestrální práci, ve které využije historicko - srovnávací metodu. Analyzuje vybranou dobu nebo pedagogický systém vybrané osobnosti pedagogiky a filozofie. Jde o komparaci ve smyslu hledání inspirativních zdrojů pro současnou edukaci (východiskem je studovaná aprobace).Vykonání písemné zkoušky.Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. V průběhu semestru odevzdat (zaslat mailem) 2 seminární práce po předešlé dohodě s vyučujícím (rozsah 4 normostrany).3. Znalosti ověřené ústní zkouškou z okruhů uvedených v přehledu probírané látky.

Garant

PhDr. Gabriela Bolková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Gabriela Bolková, Ph.D.