Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dramatické hry a improvizace (PES / 3DHAI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / 3DHAI - Dramatické hry a improvizace, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu. Cíle,obsah a metody předmětu.Význam předmětu vzhledem ke studovanému oboru.Zdroje dramatické hry -interdisciplinárnost. Divadlo a drama jako zdroje pro dramatickou hru. Vztah dramatické hry a divadla.Hra jako základ dramatické hry. Principy hry a její možnosti v terapii. Nastolení a přijetí principu hry "jako" a "kdyby". Jednání v "daných okolnostech", princip zobrazování. Význam fikce pro dramatickou hru.Situace v dramatické hře. Dramatická situace jako základ dramatické hry. Konflikt a jednání.Dramatická situace - struktura, cíle. Dramatická hra a sociálně -umělecký rozvoj. Témata a inspirace pro dramatickou hru.Hra v roli. Tři roviny rolové hry. Dovednosti vstupu do role, význam rolového hraní.Rovina rolového hraní - simulace, alterace, charakterizace. Principy, význam. Hodnocení dramatické aktivity.Improvizace a improvizování v dramatické hře.Improvizace jako divadelní sport.Principy a pravidla improvizace.Konkretizace metod a technik v dramatické hře- typologie. Plná hra. Neúplná hra. Doplňující metody.Výtvarný artefakt jako podnět k dramatické hře.Strukturované drama. Příprava a vedení dramatické hry, boční vedení, metoda "učitel v roli".Reflexe a sebereflexe výuky. Zápočet.

Získané způsobilosti

Charakterizuje dramatickou hru a improvizaci Pojmenuje možnosti dramatické hry a improvizace pro rozvoj budoucíh uživatelů (klientů, žáků)Aktivně vstupuje do dramatických her a improvizací Naplánuje, vede a reflektuje dramatickou hru , improvizaci ve skupině studentů

Literatura

MACKOVÁ, S. Dramatická výchova. Brno : JAMU, 2004. ISBN 80-85429-93-4.VALENTA, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha : Agentura STROM, 1997. ISBN 80-901954-1-5.ARISTOTELES. Poetika. Praha: GRYF, 1993. MACHKOVÁ, E. Úvod do studia dramatické výchovy. Praha, 1998. ISBN 80-7068-103-9.MORGANOVÁ, N., SAXTOVÁ, J. Vyučování dramatu. Hlava plná nápadů. Praha : STD, 2001. ULRYCHOVÁ, I. Adam v nesnázích. In: Tvořivá dramatika XVI, č. 1/05. ULRYCHOVÁ, I. Čaroděj a jeho učeň. In: Tvořivá dramtika XVI, č. 2/05. časopis TVOŘIVÁ DRAMATIKA, Artama. ULRYCHOVÁ, I. Drama a příběh - 3. Plánování dramatu. In: Tvořivá dramatika XV, č.3/04. MACHKOVÁ, E. Metodika dramatické výchovy. Praha : Artama, 1992. ISBN 80-7068-041-5.

Požadavky

1. Aktivní účast ve výuce (80% účast) 2. Písemný návrh využití dramatické hry ve zvoleném oboru Náležitosti písemné přípravy:" název práce, jméno, název studijního oboru, předmětu, ročník, semestr, seznam použité literaturu (viz. citační norma)" téma, cíle, věk dětí (pro něž je dramatická hra či improvizace určena)" metodický postup" Termín odevzdání: před uskutečněním mikrovýstupu" Forma odevzdání: elektronickou poštou na adresu katerina.lyckova@osu.cz nebo v tištěné podobě3. Mikrovýstup - vedení dramatické hry (průběžně ve cvičení)4. Reflexe mikrovýstupu " Forma odevzdání: elektronickou poštou na adresu katerina.keprtova@osu.cz, k.kep@seznam.czPro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost v seminářích (cvičeních) a průběžné plnění úkolů a 0- 60 bodů za písemný návrh využití dramatické hry ve zvoleném oboruHodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

PhDr. Hana Cisovská, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Hana Cisovská, Ph.D.Mgr. Kateřina KeprtováPhDr. Hana Cisovská, Ph.D.Mgr. Kateřina Keprtová