Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova v rodině (PES / BVYRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / BVYRO - Výchova v rodině, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Osobnost rodiče-vychovatele2) Tvorba a podpora sebeúcty jedince v rámci rodinného prostředí.3) Komunikace směřující ke kongruenci a stresové komunikační pozice.4) Diagnostika rodinných vzorců chování a jejich transformace.5) Zdroje rodiny a jejích příslušníků (prevence před vznikem krize).6) Rodina jako systém (fungující ve společnosti).7) Následky nevhodného zacházení s dítětem.8) Rodinná pravidla, jejich utváření a dopady na jedince.9) Práce s očekáváními (utváření, důsledky).

Získané způsobilosti

Student se orientuje především v problematice zdravé výchovy dítěte. Získává znalosti v oblasti utváření zdravé osobnosti a zdravé rodiny. Osvojuje si komunikační kompetence, které vedou ke kongruentnímu vystupování, přičemž základní myšlenkou je naučit studenta zacházet s vlastní sebeúctou.

Literatura

KRATOCHVÍL, S. Manželská terapie. Praha : Portál, 2000. MATOUŠEK, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha : Slon, 2003. KRAUS, B. Základy sociální pedagogiky. Praha : Portál, 2008. JEDLIČKA, J., KLÍMA, P., KOŤA, J., NĚMEC, J., PILAŘ, J. Děti a mládež v obtížných životních situacích. Praha : Themis, 2004. ISBN 80-7312-038-0.BELZ, H., SIEGRIEST, M. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-479-6.Sekera, O. Rodina v nečase. Ostrava : PdF OU, 2010. ISBN 978-80-7368-877-6.Satirová, V. Společná terapie rodiny. Praha : Portál, 2007. Guggenbuhl-Craig, A. Nebezpečí moci v pomáhajících profesích. Praha : Portál, 2007. KRAUS, B., HRONCOVÁ, J. a kol. Sociální patologie. Hradec Králové : PdF UHK, 2007. ISBN 978-80-7041-896-3.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích, diskuse, rozbor vlastních případů (studenti v hodinách analyzují komunikaci, postoje a jednání v konkrétních rodinných situacích),- aktivní práce (studium) s literárními zdroji (studium výchovných stylů, metod a přístupů),- plnění průběžně zadávaných úkolů na seminářích, které mají teoreticko-praktický charakter (studenti aktivně vyhledávají situace ze svého dětství, následně v literatuře nalézají jejich teoretická východiska),- splnění didaktického zápočtového testu.Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost v seminářích a průběžné plnění úkolů a 0 - 60 bodů za splnění zápočtového testu. Celkově budou podle součtu bodů studenti hodnoceni:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

Mgr. Ondřej Sekera, Ph.D.