Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a filozofie výchovy (PES / FI1VY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / FI1VY - Dějiny a filozofie výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Počátky pedagogického myšlení a jejich filozofických aspektů, výchova a vzdělávání ve starověkém Řecku (Konfucius, Sokrates, Platón, Aristoteles).2. Výchova a vzdělávání ve starověkém Římě a ve středověku (Cicero, Seneca, Quintilianus, Tomáš Akvinský).3. Renesance a humanismus v pedagogice. Reformační a protireformační hnutí a jeho vliv na vzdělávání (Vives, Rabelais, Rotterdamský, More, Luther, Hus).4. Jan Amos Komenský a jeho pedagogický odkaz.5. Pedagogické myšlení 17. a 18. století (Descartes, Locke, Rousseau).6. Pedagogické směry 19. století v Německu, Francii, Rusku a Itálii (Pestalozzi, Herbart, Fröbel, Basedow, Comte, Tolstoj, Bosco).7. Pragmatismus a pozitivizmus a počátky reformního hnutí v pedagogice (Dewey, Spencer, Keyová).

Získané způsobilosti

Student získá:- základní přehled z oblasti filozofie výchovy s dějin pedagogiky

Literatura

KASPER, T., KASPEROVÁ, D. Dějiny pedagogiky. Praha : Grada, 2009. BREZINKA, W. Filozofické základy výchovy. Ostrava : Repronis, 2009. BLECHA, I. Filozofie. Olomouc : FIN, 1996. JŮVA V. Stručné dějiny pedagogiky. Brno : Paido, 1997. ISBN 80-85931-43-5.CIPRO, M. Slovník pedagogů. Praha : vlastním nákladem, 2001. CIPRO, M. Prameny výchovy l - V. Praha : Vlastním nákladem, 1991. CIPRO, M. Průvodce dějinami výchovy. Praha : Panorama, 1984.

Požadavky

1. Účast na seminářích.2. Plnění úkolů zadaných v rámci seminářů.Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za podmínek:- osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na studijní pobyt,- četba pěti monografií a zpracování písemností dle zadání vyučujícího.

Garant

PhDr. Gabriela Bolková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Gabriela Bolková, Ph.D.