Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikativní dovednosti (PES / KO1OV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / KO1OV - Komunikativní dovednosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu komunikace, formy, struktura a dynamika komunikace.2. Základy pedagogické komunikace.3. Verbální komunikace, mluvená i písemná forma.4. Projevy neverbální komunikace.5. Základy konverzace a vzájemné interakce.6. Asertivita, sebeprosazující jednání.7. Komunikace v náročných pedagogických situacích

Získané způsobilosti

Student získává schopnost a dovednost adekvátně využívat verbálních a neverbálních komunikačních forem v běžných, ale i náročných životních situacích. Rozvíjí osobnostní předpoklady pro výkon profesionální činnosti vychovatele. Realizuje nácvik komunikačních dovedností prostřednictvím komunikačních technik.

Literatura

Asertivita v rodině a ve škole. praha, 1992. HONEY, P. Tváří v tvář. praha, 1997. Novák, T. Asertivně do života, 2. vyd. Praha: Grada, 1998. KŘIVOHLAVÝ, J. Jak si navzájem lépe porozumíme. praha, 1988. MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno : MU, 1997. BARTOŠEK, J. Kultura věcné jazykové komunikace. OLOMOUC, 1996. SALOMÉ, J. Mluv se mnou, mám Ti co říct. praha, 1998. PEASE, A. Řeč těla. praha, 2001. BIRKENBIHLOVÁ, F. V. Umění komunikace. Bratislava : Aktuell, 1999. NAUMANN, F. Umění konverzace. Praha : Portál, 2002.

Požadavky

Požadavky na studenta:1. Aktivní účast v seminářích.2. Písemné zpracování a samostatné vedení komunikační techniky.Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho je možno získat 0 - 40 bodů za aktivní činnost v seminářích a 0 - 60 bodů za zpracování a prezentaci komunikační techniky. Celkově budou podle součtu bodů studenti hodnoceni následovně:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. Úspěšné absolvování předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) předmětu KO1OV.3. Bezprostředně po návratu předložení sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.

Garant

Mgr. Hana Kubíčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Kubíčková, Ph.D.