Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kriminologie (PES / KR2GI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / KR2GI - Kriminologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do kriminologie. Pojem, předmět a systém kriminologie, místo kriminologie v systému věd, úkoly kriminologie, kriminologické výzkumy, význam kriminologie pro policejní praxi. Dějiny kriminologie a vývoj základních kriminologických směrů.2. Obecná část kriminologie. Kriminální fenomenologie, stav, struktura a dynamika kriminality. Kriminální etiologie, příčiny a podmínky kriminality, kriminogenní faktory, kriminogenní situace. Kriminální osobnost a její vývoj. Viktimologie, viktimnost, viktimizace, typologie obětí, pomoc obětem trestných činů. Kontrolaa prevence kriminality, vymezení základních pojmů, subjekty a objekty prevence kriminality, systém prevence kriminality v ČR, preventivní činnost policie3. Zvláštní část kriminologie. Recidiva kriminality, kriminalita žen, kriminalita mládeže, drogová kriminalita, násilná kriminalita, mravnostní kriminalita, majetková kriminalita, hospodářská kriminalita, organizovaná kriminalita, kriminalita etnických minorit, kriminalita cizinců a uprchlíků, kriminalitav dopravě, nové jevy v kriminalitě.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v předmětu kriminologie jako samostatné vědní disciplíny o kriminalitě, jejich jevových formách, příčinách, pachatelích, obětech a kontrole, rozvíjí se jeho tvůrčí myšlení a vytváří se předpoklady pro koncepční práci v oblasti kontroly a prevence kriminality.

Literatura

NOVOTNÝ, O., ZAPLETAL, J. Kriminologie. Praha : Wolters Kluwer, 2008. ISBN 978-80-7357-377-5.Zapletal, J. a kol. Kriminologie II, zvláštní část. Praha : Policejní akademie ČR, 1996. BOUŘA, V. Vybrané kapitoly z kriminologie. Ostrava : PdF OU, 2003. VÁLKOVÁ, H., KUCHTA, J. Základy kriminologie a trestní politiky. Praha : Nakladatelství C. H. Beck, 2012. ISBN 978-80-7400-429-2.ČÍRTKOVÁ, L. Kriminální psychologie. Praha : Eurounion, 1998. MUNKOVÁ, G. Sociální deviace. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-246-0279-2.ČERNÍKOVÁ, V. a kol. Sociální ochrana. Praha : PA ČR, 1998.

Požadavky

1. Aktivní účast ve výuce.2. Zpracování seminární práce na vybrané téma z okruhu problémů kriminologie.Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - F

Garant

PaedDr. Václav Bouřa

Vyučující

PaedDr. Václav Bouřa