Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková kultura a komunikace (PES / MJAKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / MJAKO - Jazyková kultura a komunikace, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jazyková kultura. Historie a současnost zájmu o jazykovou kulturu.Mluvený a psaný projev v současné komunikaci.Problematika spisovnosti - nespisovnosti (jazykové prostředky spisovné, hovorové, obecněčeské, dialektové, slangové).Útvary českého národního jazyka.Mluvní technika - respirace, fonace, artikulace.Spisovná česká výslovnost.Nejčastější nedostatky veřejných mluvených projevů.Hlavní zásady českého pravopisu.

Získané způsobilosti

Znalosti:prohloubení znalostí o českém národním jazyce, zejména o zvukové stránce jazyka.Dovednosti:příprava a realizace řečnického vystoupení; schopnost vyjadřovat se jasně, srozumitelně a přiměřeně v určité komunikační situaci; schopnost produkovat jazykově a ortoepicky správné projevy.Kompetence:komunikativní, sociální a personální, občanské, k učení, k řešení problémů.

Literatura

ČMEJRKOVÁ, S. a kol. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. KULDANOVÁ, P. Zvuková stránka českého jazyka (distanční text). Ostrava: PdF OU, 2007. HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha, 1995. KULDANOVÁ, P.-SVOBODOVÁ, J. Jazyková kultura dnešních dní. Ostrava: OU, 2003. LUKAVSKÝ, R. Kultura mluveného slova. Praha Akademie múzických umění, 2000. ISBN 80-85883-61-9.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích a vystoupení s projevem na zadané téma (bude zhodnocena úroveň mluveného vyjadřování studenta s upozorněním na případné nedostatky).Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.