Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soc. pedag. práce s mnohoprobl. rodinami (PES / MP2MR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / MP2MR - Soc. pedag. práce s mnohoprobl. rodinami, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rodina. Životní cykly rodiny a funkce, které v nich rodina plní. Komunikační pozice a jejich dopad na členy rodiny. Rodinná pravidla a jejich vliv na růst jednotlivých členů rodiny a jejich intrapsychický systém. Chování členů rodiny a pozitivní úmysly. Krize rodiny.2. Problémy a obtíže rodiny v jednotlivých etapách.3. Pojem mnohoproblémová rodina. Charakteristika mnohoproblémové rodiny, chování a interpretace chování mnohoproblémové rodiny.4. Projevy a dynamika vybraných negativních jevů v rodinách5. Pedagogické cíle práce s mnohoproblémovou rodinou. Úloha pedagoga (možnosti a omezení) v práci s mnohoproblémovými rodinami.6. Možnosti sociální pedagogické práce s mnohoproblémovou rodinou. Vybudování vztahu respektu a důvěry mezi pedagogem a rodinou - význam prvního kontaktu. Stanovení pozitivně orientovaného a splnitelného cíle a plánu péče.7. Rodinná terapie - jednotlivé systémy (Satirová, Rieger, Chvála). Principy spolupráce s rodinnými terapeuty. Význam a možnosti další kvalifikace a osobního růstu pro práci s mnohoproblémovými rodinami.8. Principy vedení rozhovoru s mnohoproblémovou rodinou.9. Metody práce s rodinou ve vztahu k převažujícím negativním jevům v rodině.10. Videotrénink interakcí.

Získané způsobilosti

Student získá znalost dynamiky vzniku mnohoproblémových rodin, projevů těchto potíží a možnosti práce s rodinami. Osvojené znalosti přispějí ke schopnosti diagnostikovat jednotlivé problémy a stanovit společně se členy rodiny možnosti řešení odhalených problémů a posilovat kompetence rodiny řešit tyto problémy sama.. Student dále získá pedagogické kompetence poskytovat profesionální pomoc a podporu mnohoproblémovým rodinám v souladu se standardy a trendy sociálních služeb.

Literatura

MATOUŠEK, O. Metody a řízení sociální práce. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-548-2.GJURIČOVÁ, Š., KOCOURKOVÁ, J., KOUTEK., J. Podoby násilí v rodině. Praha : Grada, 2000. Matoušek, O. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál, 2005. Bentovim, A. Týrání a sexuální zneužívání v rodinách. Praha : Grada, 1998. DÖRNER, K. A KOL. Osvobozující rozhovor. Psychicky nemocný v rodině. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-892-X.Vágnerová, M.. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-802-3.Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha : Slon, 2003. ISBN 80-86429-19-9.Satirová, V. Společná terapie rodiny. Praha : Portál, 2007. Ludewig, K. Systemická terapie. Základy klinické praxe. Praha : Pallata, 1992. Jonesová, E. Terapie rodinných systémů. Vývoj v milánských systemických terapiích. Hradec Králové : Konfrontace, 1996.

Požadavky

1. Aktivní účast ve cvičeních, diskuse, plnění korespondečních úkolů.2. Řešení předložených případových studií a modelových situací3. Příprava, přednesení a vedení případového semináře nebo modelové situace.4. Písemná zkouška na základě vymezených témat.Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.Před písemnou zkouškou lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci seminářů (viz požadavky na studenta).U zkoušky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - F

Garant

Mgr. Hana Kubíčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Kubíčková, Ph.D.