Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soc. pedagogická práce s bezdomovci (PES / MP2UB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / MP2UB - Soc. pedagogická práce s bezdomovci, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení problému, definice základních pojmů a historické aspekty bezdomovectví.2. Proces marginalizace ve společnosti srovnání problematiky bezdomovectví v ČR a vybraných evropských státech.3. Situace v ČR (legislativa- zakotvení, legislativní problémy; organizace, instituce; sociální služby) a to vše s ohledem na Sociální reformu 2012.4. Typologie bezdomovectví, rizikové skupiny.5. Příčiny, prevence a důsledky bezdomovectví.6. Standardy kvality sociálních služeb.7. Sociální a pedagogikcá práce s osobami bez domova včetně požadavků, specifik a rizik.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost pojmů, právního rámce a postupů institucí v oblasti sociální a pedagogické práce s bezdomovci- dovednost orientovat se v problematice bezdomovectví, začlenění do trhu práce- kompetenci k sociálně pedagogické práci s bezdomovci

Literatura

Hradecká, V., Hradecký, I. Bezdomovectví - extrémní vyloučení. Praha : Nadace rozvoje občanské společnosti, 1996. HRADECKÝ, I. a kol. Definice a typologie bezdomovství. Praha : Naděje, 2007. Keller, J. Nová sociální rizika. Praha: SLON, 2011. Matoušek, O. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál, 2005. MATOUŠEK, O. A KOL. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál, 2005. HIML, P. Zrození vagabunda. Praha : ARGO, 2007.

Požadavky

Studenti získají přehled v pojmech a názvosloví, osvojí si právní normy, které s problematikou souvisí. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - F1. Seminární práce se standardizovanou úvodní stranou o celkovém rozsahu 3 A4 - splnění požadavku = zápočet a možnost dostavit se na zkoušku.2. S principy hodnocení budou studenti seznámeni před zahájením zkoušky. 3. Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Ján Suchár

Vyučující

Mgr. Ján SuchárMgr. Ján Suchár