Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie náročných životních situací (PES / MPNZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / MPNZS - Psychologie náročných životních situací, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Problematika zátěže a stresu (základní terminologické, teoretické a metodologické aspekty, přehled nejvýznamnějších biologických, psychologických a biopsychologických teorií, druhy zátěže a stresu).2. Systémové aspekty zátěže a stresu (potenciální zátěžová situace, kognitivní procesy jejího hodnocení, reakce na zátěž a stres, krátkodobé a dlouhodobé důsledky zátěže a stresu, přehled nejdůležitějších moderátorů a mediátorů, modifikujících prožívání a chování člověka v zátěži, copingové procesy).3. Specifické typy zátěže a stresu (konflikt, frustrace, deprivace, hrozba, krize) a psychologická problematika některých konkrétních typů mezních situací (sebevražda, vražda, znásilnění, týrání, zneužívání, zanedbávání, onemocnění, ztráta blízkého člověka, smrt, apod.).4. Problematika psychické krize (přehled teorií krize podle G. Caplana, J. Cullberga, M. J. Horowitze, typologie krizí, precipitory krize, vývojová stádia).5. Problematika tranzitorních, traumatických a suicidálních krizí a jejich dynamika. Senzitivní období v životě muže a ženy z hlediska ontogeneze.6. Presuicidální syndrom, sebevražednost, sebezabití, sebepoškozování, patologická sebevražda, sebevražda bilanční a demonstrativní (příčiny, typy, prostředky, vnější vlivy, specifika z hlediska pohlaví, věku, profese, statistická data, prevence).7. Psychologie, agrese, úzkosti a smutku (akutní a chronické stresové a posttraumatické poru-chy, anxiozní a depresivní stavy, jejich dynamika a zvládání).8. Rizika neformální pomoci a svépomoci, krizové intervence (organizační a institucionální aspekty, přehled nejčastěji užívaných terapeutických přístupů).9. Zvládání autoagrese a heteroagrese (vymezení agrese, druhy agrese, teorie agrese a agresivita, cyklus napadení, spouštěcí faktory agrese, oběti útoků, postoje a přesvědčení, krátkodobé, dlouhodobé důsledky násilí, primární a sekundární viktimizace).10. Setkání s klientem v náročné životní situaci (aranžmá, empatický přístup, sociální podpora), techniky vedení rozhovoru (problematika drogově závislých, agresivních jedinců, psychologie oběti, kontakt s psychotikem).11. Psychologie davu (klasifikace davových skupin, problém deindividualizace, imitačního chování, ztráty odpovědnosti, katatymní percepce a sugestibility člověka v davu).

Získané způsobilosti

Získání znalostí a dovedností při identifikaci a řešení zatěžujících psychických momentů typických pro pomáhající profese.

Literatura

Brown, T.M., Pullen, I. M., Scott, A. I. F. Emergentní psychiatrie. Praha : Psychoanalytické nakl., 1992. Klimpl, P. Psychická krize a intervence v lékařské praxi. Praha: Avicenum, 1998. ČÁP J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2001. Hladký, A. et al. Zdravotní aspekty zátěže a stresu. Praha : Karolinum, 1993.

Požadavky

Ústní vědomostní zkouška z okruhů uvedených v přehledu látky. Před zkouškou lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci výuky. U zkoušky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Přemysl Mikoláš

Vyučující

Mgr. Přemysl Mikoláš