Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prevence drogových závislostí (PES / MPROP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / MPROP - Prevence drogových závislostí, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy, jimiž se drogová problematika vymezuje. Celospolečenské aspekty závislosti na návykových látkách.2. Drogy a kriminalita. Historické a geografické souvislosti užívání drog. Klasifikace návykového chování. 3. Vývojová dynamika závislosti u vybraných návykových látek. Komplex faktorů etiopatogeneze závislosti. 4. Drogová scéna ve světě od počátku 60. let. Drogová scéna v bývalém Československu a v České republice. Primární, se-kundární a terciární prevence. Protidrogová strategie v USA.5. Preventivní protidrogová opatření v západní Evropě. Celospolečenské preventivní úsilí v České republice.6. Instituce zřízené k řešení problematiky drog ve světě a v České republice.

Získané způsobilosti

Student si rozšíří své znalosti a dovednosti z oblasti drogové problematiky.

Literatura

BALABUSZKO-SLAVINSKA, J. Analiza zwiazków miedzy wybranymi cechami osobowosci studentow. wroclav, 1990. ZÁŠKODNÁ, H. Děti, mládež a drogy. ostrava, 1997. NERAD, J., NERADOVÁ. Drogy a mýty. olomouc, 1998. ŠTÁBLOVÁ, R. A KOL. Drogy, kriminalita a prevence. praha, 1995. vinař. Léky pro duši. praha, 1996. GOSSOP, M. Living with drugs. Ashgate. 1990. ŠTÁBLOVÁ, R. A KOL. Návykové látky a kriminalita. praha, 1995. NEŠPOR, K., PROVAZNÍKOVÁ, H. Sborník prevence problémů působených návykovými látkami pro rodiče . praha, 1996. záškova. Sociální deviace dětí a mládeže. . ostrava, 1998. RUFER, M. Tabletky štěstí. brno, 1998. SKÁLA, J. A KOL. Závislost na alkoholu a jiných drogách. Praha, 1987. HELLER, J., PECINOVSKÁ, O. A KOL. Závislost známá neznámá. praha, 1998.

Požadavky

Ústní vědomostní zkouška z okruhů uvedených v přehledu látky. Před zkouškou lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci výuky. U zkoušky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Roman Pavlovský

Vyučující

Mgr. Roman Pavlovský