Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kriminalistika (PES / MR2MI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / MR2MI - Kriminalistika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do kriminalistiky. Pojem, předmět a systematika kriminalistiky. Místo kriminalistiky v systému věd. Metody kriminalistické vědy a kriminalistické praktické činnosti. Společenská funkce kriminalistiky. Kriminalistická charakteristika trestného činu. Kriminalistická nauka o stopách. Pojem, podstata, klasifikace a význam stop v kriminalistice. Základy kriminalistické identifikace. Objekty kriminalistické identifikace, druhy kriminalistické identifikace a metodika identifikačního zkoumání.2. Kriminalistická technika. Kriminalistickotechnická a expertizní činnost. Metody identifikace osob a věcí. Kriminalistická daktyloskopie, portrétní identifikace, kriminalistická biologie, kriminalistická odorologie, grafické expertizy, kriminalistická audioexpertiza, kriminalistická trasologie, kriminalistická mechanoskopie, kriminalistická balistika, kriminalistická pyrotechnika, kriminalistická chemie, metalografie, defektoskopie, neidentifikační zkoumání, kriminalistickotechnická dokumentace, kriminalistická fotografie.3. Kriminalistická taktika. Úvod do kriminalistické taktiky. Kriminalistické verze, plánování a organizování vyšetřování. Místo činu, zajištění, ohledání a dokumentace místa činu. Využívání odborníků a znalců při vyšetřování trestných činů. Zadrženía prohlídka.Výslech a konfrontace. Rekognice. Prověrka výpovědi na místě. Rekonstrukce. Kriminalistický experiment. Pátrání po osobách a věcech. Kriminalistický informační systém..4. Metodika vyšetřování. Obecné otázky metodiky vyšetřování. Metodika vyšetřování násilných trestných činů. Metodika vyšetřování mravnostních trestných činů. Metodika vyšetřování majetkových trestných činů. Metodika vyšetřování hospodářských trestných činů. Metodika vyšetřování trestných činů v dopravě. Metodika vyšetřování kriminality mládeže a trestných činů páchaných na mládeži. Metodika vyšetřování drogové kriminality. Metodika vyšetřování činů organizované kriminality. Metodika vyšetřování trestných činů s rasovým podtextem a extremismu.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti o vzniku, vyhledávání, zajišťování, vyhodnocování a využívání stop a věcných důkazů v procesu odhalování, objasňování a vyšetřování trestných činů.

Literatura

STRAUS, J. a kol. Kriminalistická metodika. Plzeň : vydavatelství Čeněk, 2006. KRAJNÍK, V., STRAUS, J. Kriminalistická taktika. Bratislava, 2000. STRAUS, J. a KOL. Kriminalistická technika. Plzeň : Aleš Čeněk, 2008. ISBN 978-80-7380-052-9.Musil, J. Kriminalistika. Praha: Naše vojsko, 1990. Konrád, Z. a kol. Metodika vyšetřování jednotlivých druhů trestných činů. Praha, Policejní akademie, 1995. CHMELÍK, J. a kol. Rukověť kriminalistiky. Plzeň : nakladatelství Čeněk, 2005. STRAUS, J. a kol. Úvod do kriminalistiky. Plzeň : Aleš Čeněk, 2012. VICHLENDA, M.; VESELÝ, J. Základy kriminalistiky. Ostrava : OU, 2004. NĚMEC, M. a kol. Kriminalistická taktika. Praha,: PA ČR, 1993.

Požadavky

Kombinovaná vědomostní zkouška z okruhů uvedených v přehledu látky. Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

Mgr. Daniel Naivert

Vyučující

Mgr. Daniel Naivert