Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soc. ped. práce v adiktologii (PES / MS2DR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / MS2DR - Soc. ped. práce v adiktologii, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky, závislost v kontextu soc. patologických jevů a životního stylu.2. Vymezení základních pojmů, klasifikace a charakteristika drog podle MKN, modely a přístupy k závislosti.3. Rozdělení a účinky návykových látek, komplikace, první pomoc.4. Neurobiologie závislosti.5. Cyklus změny, práce s motivací.6. Systém drogové politiky ČR, prevence primární, sekundární, terciární.7. Legislativa ČR o omamných a psychotropních látkách, trestněprávní aspekty.8. Systém péče o uživatele návykových látek (jednotlivé instituce, poskytované služby,.specifika cílové skupiny), financovaní protidrogové politiky, tvorba projektů.9. Nedrogové typy závislostí (poruchy příjmu potravy, patologické hráčství, nové typy závislostí ap.).10. Primární prevence (základní pojmy a přístupy, principy, osobnost a dovednosti pracovníka v oblasti primární prevence, peer programy, aj.), školská prevence a související legislativa.11. Práce s rizikovými skupinami ve vztahu k závislostem, práce s rodinou a blízkými osobami závislého.12. Speciální techniky a postupy práce se závislými (prevence relapsu, nácvik rolí, arteterapie, relaxace, zooterapie ap.) Krizová intervence, problémové chování klienta závislého na NL13. Práce s rodinou a blízkými osobami závislého.14. Exkurze do vybraných lokalit a zařízení s přímým nácvikem komunikace a praktických dovedností.

Získané způsobilosti

Student získá:- základní teoretické znalosti z adiktologie, prevence a léčby závislostí, znalosti příslušné legislativy, včetně výkladů a doporučení MŠMT k problematice závislostí na školách,- orientaci v síti příslušných organizací sociálních služeb a zdravotnických zařízení.- Orientaci v kontextu školské prevence.- Student umí:- zapracovat problematiku závislostí do tématických plánů jednotlivých předmětů ve školách, umí připravit roční plán prevence patologických jevů ve škole.- komunikovat adekvátně situaci, student umí rozdílně komunikovat podle momentálního zdravotního a duševního stavu, věku klientů, žáků, studentů.Student je schopen:- rozpoznat patologické jevy v chování žáků, studentů, klientů. - poskytnout základní poradenství v oblasti institucí zabývajících se léčbou a prevencí závislostí.- spolupracovat s výchovným poradcem na školách i jednotlivci či institucemi zabývajícími se prevencí, represí léčbou i následnou péčí v oblasti kriminality a patologických jevů,- adekvátně zareagovat, přivolat odbornou pomoc, případně poskytnout první pomoc v souvislosti se zneužitím návykové látky.

Literatura

KALINA, K. a kol. Drogy a drogové závislosti 1 - mezioborový přístup. Praha : Úřad vlády České republiky, 2003. ISBN 80-86734-05-6.KALINA, K. a kol. Drogy a drogové závislosti 2 - mezioborový přístup. Praha : Úřad vlády České republiky, 2003. ISBN 80-86734-05-6.PRESTON,A. , ŠEFRÁNEK, M. a kol. Průvodce léčbou v terapeutické komunitě.Praktická příručka pro uživatele drog. Praha : Úřad vlády České republiky, 2007. ISBN 80-87041-28-4.CURTIS, M. a kol. Učební texty ke specializačnímu studiu pro školní metodiky prevence. Tišnov : Scan, 2010. ISBN 978-80-87041-28-4.Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha : Portál, str. 289-323, 2003. ISBN 80-7178-548-2.Rada Evropské unie. Úřad vlády české republiky. Protidrogová strategie EU na období 2005-2012. ŠEJVL, J. a kol. Vybrané kapitoly z adiktologie: fatální předávkování uživatelů nelegálních návykových látek. Praha : Univerzita Karlova, 2007. Wallace, W., a kol. Prevence relapsu pro závislá chování - manuál terapeuta. Praha : Centrum adiktologie PK 1. LF UK, 2008. MIOVSKÝ, M. a kol. Primární prevence rizikového chování ve školství. Praha : Univerzita Karlova v Praze & Togga, 2010. RADIMECKÝ , J. a kol. Učební texty ke kurzu: Prevence a adiktologie pro odborníky pracující v ústavní výchově a preventivně výchovné péči. Praha : Centrum adiktologie PK 1. LF UK, 2007. EMCDDA. Užívání drog v EU: legislativní přístupy. Praha : Úřad vlády, 2005. CSÉMY, L. a kol. Životní styl a zdraví českých školáků. Praha : Psychiatrické centrum, 2005.

Požadavky

Hlavním požadavkem na studenta je jeho aktivní účast ve výuce i osobní účast na exkurzích do vybraných zařízení a lokalit a plnění zadaných úkolů z distančního textu: MAHROVÁ, G.: Sociálně pedagogická práce se znevýhodněnými skupinami - adiktologie, Ostrava : PdF OU, 2013.Studenti budou hodnoceni na základě vypracování písemného znalostního testu z probírané problematiky adiktologie, poradenství, legislativy a sítě služeb.Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Gabriela Mahrová

Vyučující

Mgr. Gabriela Mahrová