Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (PES / MSOCV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / MSOCV - Sociologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Společnost, kultura. Sociální jednání. Konformita a deviace.2. Sociální stratifikace, sociální nerovnosti. Sociální mobilita a její formy.3. Multikulturalismus, politika identit. Migrace a otázka multikulturních vztahů.4. Sociální změna, teorie sociální změny.5. Kolektivní jednání a sociální hnutí a jeho typologie, revoluce a protestní hnutí.6. Sociální instituce a jejich organizace I: byrokracie, náboženství.7. Sociální instituce a jejich organizace II: vzdělávání (funkce), politické (moc, typologie moci a stát) a ekonomické systémy (kapitalismus).8. Teorie vzdělávání. Sociologie školy.9. Vzdělanostní nerovnosti a jejich reprodukce.10. Hranice modernity, pozdní modernita - postmodernita. Modernizační teorie.11. Masová společnost, problematika konzumu. Masová kultura.12. Globalizace, meze růstu a otázka trvale udržitelného rozvoje.13. Komunikace a média. Vliv médií na jedince a na společnost.

Získané způsobilosti

- znalosti sociologických kategorií - předmoderní, moderní, postmoderní společnost, sociální kontrola, sociální struktura a sociální vztahy, sociální identita, reprodukce sociální nerovnosti výchovou, jazyk jako instituce, masová komunikace- dovednosti porozumět konání a postojům jednotlivců v sociálním kontextu systematické reflexe v základních sociálních vztazích- kompetence reflexe sociální reality ve vztahu žák-učitel využívání znalosti sociální reality v tvorbě vzdělávacích projektu

Literatura

Giddens, A. Sociologie. Praha, 2001. Keller, J. Úvod do sociologie. Praha, 1995. JANDOUREK, J. Úvod do sociologie. Praha, 2003. ISBN 80-7178-749-3.Petrusek, M. Sociologické školy, směry, paradigmata. Praha, 1994. HAVLÍK, R., KOŤA, J. Sociologie výchovy a školy. Praha : Portál, 2004.

Požadavky

Příprava (četba) na seminář a aktivní účast na semináři (povinná docházka na minimálně 70% přednášek). Nepřítomnost lze omluvit (dopředu i dodatečně) uvedením pádného důvodu a dohnáním zameškané látky a úkolů.Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

Mgr. Bedřich Zapletal

Vyučující

Mgr. Milan KozákMgr. Bedřich Zapletal