Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie dětství a mládí (PES / MSODM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / MSODM - Sociologie dětství a mládí, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické zázemí sociologie dětství. Dítě jako sociální subjekt v generační struktuře společnosti. Koncept primární a sekundární socializace.2. Dětství z historické perspektivy, vyjednávání věkové hranice dětství. Symbolické a mytologické konstrukce dětství a mládí.3. Dětství v současné společnosti, paradoxy současného dětství.4. Empirický výzkum dětí, mládeže a rodiny - kvalitativní a kvantitativní metody.5. Dítě a rodina. Funkce a proměny rodiny. Rodiny úplné a neúplné, vliv rozvodu rodičů na životní dráhu dítěte.6. Mládí jako životní etapa a vývoj identity.7. Kultura a subkultury mládeže. Hodnotový systém mladé generace a její vztah k dospělým a celé společnosti.8. Mladí lidé a politika: formy, typy a motivy politické a občanské participace mládeže.9. Problémy současné mládeže, delikvence mládeže. Strategie prevence, včasné intervence a terapie sociálně nežádoucích jevů.

Získané způsobilosti

Student si rozšíří základní znalosti klasického vývojového přístupu k dětem a dětství o poznatky tzv. sociokulturního paradigmatu dětství a mládí.

Literatura

Večerka, K. Mládež v kriminologické perspektivě. Praha: Institut pro kriminologii a sociální prevenci, 2009. ISBN 978-80-7338-079-3.MOŽNÝ, I. Rodina a společnost. Praha : Sociologické nakladatelství, 2008. ISBN 978-80-86429-87-8.Corsaro, W. A. The Sociology of Childhood. Thousand Oaks: Pine Forge Press, 2004. ISBN 0-7619-8751-7.Hamplová, D., P. Šalamounová, G. Šamatová (eds.). Životní cyklus Sociologické a demografické perspektivy. Praha: Sociologický ústav AV ČR, 2006. ISBN 80-7330-082-6.

Požadavky

Zpracování semestrální práce dle požadavků vyučujícího. Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost ve výuce a průběžné plnění úkolů. Dalších 0- 60 bodů za vypracování (zpracování, realizaci) konkrétního úkolu (viz požadavky na studenta). Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Bedřich Zapletal

Vyučující

Mgr. Milan KozákMgr. Bedřich Zapletal