Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Životní styl, způsob a kultura (PES / MSOZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / MSOZZ - Životní styl, způsob a kultura, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam zkoumání a poznání. Důležitá jména.2. Vymezení pojmů životní styl a životní způsob. Různé orientace životního stylu.3. Komponenty životního způsobu (pracovní čas, volný čas).4. Alternativní životní styly. Okolnosti, které ovlivňují životní způsob.5. Životní styl a způsob různých sociálních vrstev a subkultur a lidí s různým sociálním statusem a sociální pozicí (příklady).6. Zkoumání životního způsobu (časový snímek).

Získané způsobilosti

Student získá náhled na problematiku životního stylu a životního způsobu, což mu umožní pochopit návaznost životního způsobu na jednotlivé životní etapy.

Literatura

Keller. J. Abeceda prosperity. Brno : Doplněk, 1997. ISBN 978-80-7239-249-0.Alan, J. Etapy života očima sociologie. Praha : Panorama, 1989. Kabátek, A. a kol. Sociologické texty II. Praha : Karolinum, 1995. MAREŠ, P. Sociologie nerovnosti a chudoby. Praha : SLON, 1999. Ritzer, G. Mcdonaldizace společnosti. Praha, Academia, 1996.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce. Seminární práce z okruhů probírané látky, v rozsahu určeném vyučujícím a její aktivní prezentace ve výuce.Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost ve výuce a průběžné plnění úkolů. Dalších 0- 60 bodů za vypracování (zpracování, realizaci) konkrétního úkolu (viz požadavky na studenta). Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Bedřich Zapletal

Vyučující

Mgr. Bedřich Zapletal