Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Volný čas a psychohygiena (PES / MVOPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / MVOPS - Volný čas a psychohygiena, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem a pojetí volného času, základní teorie a přístupy.Životní styly a hodnoty v rámci pojetí prožívání volného času.2. Vývoj pedagogiky volného času.3. Možnosti výchovy a výchova člověka pro současný svět, antinomie a dilemata výchovy.4. Koncepce pedagogiky volného času pro současnou praxi, některé podněty pedagogiky volného času (Outward Bound a další), pedagogika zážitku a prožitku. Výchova člověka pro současný svět. Problematika současného světa, různá pojetí výchovy.5. Pojetí člověka. Filozofická a pedagogická východiska, pohled dějinný i současný.6. Domov a rodina. Vývoj a rozvoj osobnosti, uspokojování potřeb, některé principy a postuláty. Postoje k sobě samému a ke společnosti. Duševní hygiena jako součást pedagogiky volného času.7. Členění pedagogiky volného času. Typy pedagogů volného času.8. Životní styly. Hodnoty a utváření hodnotové orientace.9. Výzkum volného času. Evropská asociace zařízení pro volný čas dětí a mládeže ve velkých městech (EAICY), Evropská asociace volného času a rekreace (ELRA).

Získané způsobilosti

Student získá základní poznatky o současné koncepci pedagogiky volného času s přihlédnutím na její přínos pro psychohygienu, relaxaci a obnovu duševního zdraví.

Literatura

Kučerová, S. Člověk - hodnoty - výchova. Prešov, Grafotlač, 1997. ISBN 80-85668-34-3.NEUMAN, J. Dobrodružné hry a cvičení v přírodě. Praha: Portál, 1999. MÍČEK, L. Duševní hygiena. Praha: SPN, 1986. Křivohlavý, J. Jak neztratit nadšení. Praha: Grada, 1998. NĚMEC, J. Od prožívání k požitkářství. Brno: Paido, 2002. ISBN 80-7315-006-9.VÁŽANSKÝ, M., SMÉKAL, V. Základy pedagogiky volného času. Brno: Paido, 1995. ISBN 8090173799.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce. Seminární práce z okruhů probírané látky, v rozsahu určeném vyučujícím.Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost ve výuce a 0- 60 bodů za seminární práci. Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Věra Filipi, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Věra Filipi, Ph.D.