Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná pedagogika (PES / OB1CV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / OB1CV - Obecná pedagogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí a předmět pedagogiky, její význam. Základní pedagogické kategorie a pojmy - výchova, vzdělání, výuka, vyučování, učení (tradiční a současné pojetí), edukace.2. Struktura pedagogiky - pedagogické disciplíny, pedagogika a jiné vědy (vzájemné vztahy).3. Funkce výchovy (individualizační, socializační, multikulturační) a složky výchovy.4. Formy výchovy (školní, mimoškolní, rodinná, sebevýchova) a metody výchovy.5. Pedagog a vychovávaný jedinec (profil učitele - odborné kompetence a osobnostní charakteristika, výchovné styly, funkce učitele, typologie učitelských osobností, činitelé tvořící charakteristiku vychovávaného).6. Cíle výchovy - definice, funkce cíle, formulace cílů, typy cílů.7. Pedagogické principy a jejich kritické zhodnocení.8. Výzkumné metody v pedagogice (podrobně empirické metody).

Získané způsobilosti

Student zná základní termíny a kategorie obecné pedagogiky a dějin pedagogiky, orientuje se v základních českých i zahraničních informačních zdrojích k pedagogice, dokáže klasifikovat základní směry současné pedagogiky, dokáže posoudit a vysvětlit význam teoretických znalostí obecné pedagogiky pro praktickou činnost vychovatele, dokážet pracovat na základní úrovni s odbornou pedagogickou literaturou.

Literatura

PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-631-4.MALACH, J. Obecná pedagogika. Ostrava : PdF OU, 2002. KASÍKOVÁ, H., VALIŠOVÁ, A. Pedagogické otázky současnoti. Praha, 1994. CIPRO, M. Prameny výchovy I. - IV. Praha : Vlastním nákladem, 1998. PELIKÁN, J. Výchova jako teoretický problém. Ostrava : Amosium, 1995. ISBN 80-85498-27-8.

Požadavky

Před ústní zkouškou lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci seminářů. Student je povinen v průběhu semestru předem nastudovat dané téma (časový harmonogram jednotlivých témat se zveřejní na úvodním semináři). Dále aktivně vystoupit a účastnit se diskusí na seminářích. Před vlastním vystoupením několika připravenými dotazy student ověřuje znalosti ostatních k tématu a na konci vystoupení vede skupinu k diskuzi. U ústní zkoušky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii z okruhů uvedených v přehledu látky. Student je povinen ke zkoušce nastudovat okruhy předmětu, řešit zvolený pedagogický problém na základě prostudování vybrané monografie (viz. semestrální vystoupení). Důležitá je schopnost aplikovat teorii na odbornou praxi.Účast na semináři je povinná, vzhledem k jeho četnosti se akceptuje jedna absence.Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. Úspěšné absolvování předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) předmětu OB1CV.3. Bezprostředně po návratu předložení sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.

Garant

PhDr. Gabriela Bolková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Gabriela Bolková, Ph.D.