Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická diagnostika (PES / PE1DB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / PE1DB - Pedagogická diagnostika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické a metodologické základy pedagogické diagnostiky. Stratégie, metody a postupy pedagogické diagnostiky. Význam, funkce a hlavní úkoly pedagogické diagnostiky v práci vychovatele.2. Metody pedagogické diagnostiky.3. Diagnostický proces. Druhy a funkce diagnostikování.4. Poznávání osobnosti dítěte a dospívajícího. Diagnostika individuálních zvláštností sociability a morálního rozvoje dítěte.5. Poznávání osobnosti dospělého.6. Diagnostika školní úspěšnosti žáka.7. Pedagogické hodnocení - jeho průběh, principy a metody.8. Dynamika sociálních vztahů ve (výchovné) skupině dětí a dospívajících (příp. dospělých), resp. ve školní třídě.9. Vychovatel jako realizátor diagnostického procesu. Autodiagnostika práce vychovatele/učitele.10. Diagnostikování rodinného prostředí a spolupráce s rodinou.11. Chyby při poznávaní osobnosti dítěte a dospívajícího.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v tématech předmětu PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA, a to především v:- teoretické a metodologické základy ped. diagnostiky,- diagnostický proces, druhy a funkce diagnostikování,- metody ped. ziagnostiky: pozorování, rozhovor, dotazník, experiment, projektivní techniky, sociometrie, analýza produktů činnosti atd.,- poznávání osobnosti dítěte, poznávání osobnosti dospělého,- dynamika sociálních vztahů ve (výchovné) skupině dětí a dospívajících (příp. dospělých), resp. Ve školní třídě,- diagnostika rodinného prostředí,- chyby při poznávání osobnosti dítěte a dospívajícího.Ve všech těchto oblastech problematiku zná, osvojí si ji, dokáže problémy analyzovat, srovnávat a interpretovat. Je schopen poznatky komplexně hodnotit a integrovat.

Literatura

HRABAL, V. Pedagogicko-psychologická diagnostika žáka s úvodem do diagnostické aplikace statistiky. Praha : Karolinum, 2002. FERJENČÍK, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu : Jak zkoumat lidskou duši. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-367-6.GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno : Paido, 2000. ISBN 80-85931-79-6.GAVORA, P. Výzkumné metody v pedagogice. Brno : Paido, 1996. ISBN 80-85931-15-X.PELIKÁN, J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-569-8.GAVORA, P. Žiak a text. Bratislava, 1992.

Požadavky

Minimálne 60% zvládnutí testu zaměřeného na ověření znalostí uvedených v přehledu probrané látky.Před písemnou zkouškou lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci seminářů. U zkoušky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. V průběhu semestru odevzdat (zaslat mailem) 2 seminární práce po předešlé dohodě s vyučujícím (rozsah 4 normostrany). 3. Minimálne 60% zvládnutí testu zaměřeného na ověření znalostí uvedených v přehledu probrané látky.

Garant

doc. PhDr. Julius Sekera, CSc.

Vyučující

Mgr. Bohdana Richterovádoc. PhDr. Julius Sekera, CSc.