Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogika volného času (PES / PE1VC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / PE1VC - Pedagogika volného času, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí a funkce volného času.2. Životní styly a hodnoty v rámci pojetí prožívání volného času.3. Koncepce pedagogiky volného času pro současnou praxi, některé podněty pedagogiky volného času (Outward Bound a další).4. Pedagogika zážitku a prožitku. Význam zážitku pro výchovu ve volném čase. Emoční prožívání z hlediska ontogeneze, subjektivní a objektivní nebezpečí při výchově zážitkem, zážitková terapie, význam pro primární sociální prevenci.5. Aktivity ve volném čase, obsahová náplň, klasifikace, význam, metody a formy práce. Předmět, funkce, principy a metody výchovy ve volném čase.6. Chronologie přípravy akce (tábora atd.), vyhodnocení, zpětné vazby, medializace atd.

Získané způsobilosti

Student získá - znalosti z oblasti pedagogiky volného času,- znalosti a dovednosti v oblasti přípravy a vedení volnočasových aktivit.

Literatura

PROKEŠOVÁ, M. Dítě v nás. Ostrava : Repronis, 2009. PÁVKOVÁ, J. a kol. Pedagogika volného času. Praha : Portál, 2001. SPOUSTA,V. Teoretické základy výchovy ve volném čase. Brno: MU, 1994. VÁŽANSKÝ,M. Volný čas a pedagogiky zážitku. Brno MU, 1992. VÁŽANSKÝ,M.,SMÉKAL,V. Základy pedagogiky volného času. Brno:Paido, 1995.

Požadavky

Aktivní část ve výuce, plnění úkolů zadaných v rámci semináře.Projekt, dokumentující vlastní tvůrčí aktivitu v oblasti organizace činností ve volném čase.S principy hodnocení budou studenti seznámeni na začátku semestru.Pro udělení zkoušky je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 30 bodů za aktivní činnost v seminářích a průběžné plnění úkolů a 0- 70 bodů za vypracování projektu.Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. Úspěšné absolvování předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) předmětu PE1VC.3. Bezprostředně po návratu předložení sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.

Vyučující

Mgr. Věra Filipi, Ph.D.