Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Postpenitenciární péče (PES / PO2PE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / PO2PE - Postpenitenciární péče, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postpenitenciání péče, definice pojmu. Historie postpenitenciární péče v českých zemích.2. Postenitenciární péče - začlenění do systému sociální péče, legislativní vymezení, subjekty působící v této oblasti. Formy postpenitenciární péče.3. Sociální vyloučení, jeho definice, příčiny, možnosti řešení, osoby ohrožené sociálním vyloučením. Sociální vyloučení a kriminalita.4. Problematika bezdomovectví. Závislosti. Nezaměstnanost. Chudoba.5. Postpenitenciární péče ve státních institucích - činnost sociálních kurátorů a metodiků sociální prevence, jejich povinnosti a kompetence.6. Postpenitenciární péče v nestátních institucích, sociální služby a zařízení sociálních služeb7. Sociální práce s osobami propuštěnými z výkonu trestu - individuální sociální práce, cílově orientovaný přístup, vedení rozhovoru s klientem. Krizová intervence.8. Zákon o sociálních službách, zákon o životním a existenčním minimu a zákon o hmotné nouzi9. Interdisciplinární spolupráce při řešení problematiky osob propuštěných z výkonu trestu10. Příklady dobré praxe

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o problematice postpenitenciární péče, jejím historickém vymezení, současné podobě a o tom, jak a kým je zajišťována. Tyto teoretické znalosti dovede využít v praktickém životě a zasadit do širšího kontextu sociální pedagogiky. Znalosti a dovednosti získané studiem tohoto předmětu podpoří jeho schopnosti při práci se specifickou cílovou skupinou sociálně nepřizpůsobivých občanů.

Literatura

Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-548-2.Nevřala, J. Poradenství v oblasti penitenciární a postpenitenciární. Ostrava : FF OU, 2007. Matoušek, O. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál, 2005. Matoušek, O. Základy sociální práce. Praha : Portál, 2001. ISBN 978-80-7367-331-4.Hradecká, V., Hradecký, I. Bezdomovectví - extrémní vyloučení. Praha : Nadace rozvoje občanské společnosti, 1996. NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost : současné poznatky a perspektivy léčby. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-432-X.MAREŠ, P. Nezaměstnanost jako sociální problém. Praha : SLON, 1999. Nevřala, J. Sociální problémy bezdomovců. Ostrava : FF OU, 2002. ISBN 80-7042-615-2.GOJOVÁ, A., HORTVÍKOVÁ, P., JANOUŠKOVÁ, K. a kol. Příručka pro metodiky sociální prevence a sociální kurátory. Ostrava, 2007. ISBN 978-80-7358-329-0.Nesétová, I., Hartvíková, P. Základy péče o společensky nepřizpůsobivé osoby. Ostrava : PdF OU, 2004.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (95%), diskuse v seminářích, řešení přednesených problémových situací.Zpracování případové studie nebo zpracování seminární práce na téma související s problematikou postpenitenciární péče.Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

Mgr. Judita Kachlová

Vyučující

Mgr. Judita Kachlová