Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Protidrogová výchova (PES / PRODR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / PRODR - Protidrogová výchova, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Svět drog, jejich rozdělení, prvotní a dlouhodobé příznaky jejich užívání, příčiny vzniku drogových závislostí (rodina, domov, mezilidské vztahy, existenciální vakuum, úzkost, psychická deprivace a subdeprivace a další). Drogy a zákony, protidrogová politika, situace ve světě a situace v Čechách, historický pohled na zneužívání drog. Výchova ke zdravému životnímu stylu, psychohygiena. Rodina, mezilidské vztahy a otázky primární, sekundární a terciární prevence. Preventivní programy v ČR a jejich efektivita a úspěšnost.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice drogových závislostí, jejich příčinách, projevech a možnostech zvládání. Získává schopnost a dovednost adekvátně využívat moderních pedagogických prostředků ve vztahu ke zdravému životnímu stylu. Rozvíjí osobnostní předpoklady pro výkon profesionální činnosti pedagoga.

Literatura

Janík, A., Dušek, K. Drogy a společnost. Praha : Avicenum, 1990. DISMAN, M., POLANECKÝ, V., a kol. Drogy, alkohol, tabák a životní styl . DUNOVSKÝ, J. Rodina a její poruchy ve vztahu k dítěti. Praha: MPSV ČSR, 1986 DUNOVSKÝ, J. a kol. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Grada Publishing, 1995. FRANKL, E. Vůle ke smyslu. Brno: Cesta, 1994. HOSEK, J. Sám proti alkoholu. Praha: Grada Publishing, 1998. JANÍK, A., DUŠEK, K. Drogy a společnost. Praha: Avicenum, 1990. JOHN, R., PRESL, J. Drogy. Praha: Medea kultur, 1996. KUBÍĆKOVÁ, M. Vůle ke zdravému způsobu života. Praha: ONYX, 1996. KVAPILÍK, J. a kol. Člověk a alkohol. Praha: Avicenum, 1985. MATĚJČEK, Z. Dítě a rodina v psychologickém poradenství. Praha: SPN, 1992. MATOUŠEK, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Sociologické nakladatelství, 1993. MEČÍŘ, J. Zneužívání alkoholu a nealkoholových drog u mládeže. Praha: Avicenum, 1990. MÍČEK, J. Duševní hygiena. Praha: SPN, 1976. MŠMT. Strategie sociálně patologických jevů u dětí a mládeže v působnosti resortu MSMT na období 2001 -2004. Praha: MSMT, 2001. MŠMT. Skolní preventivní program pro mateřské a základní školy a školská zařízení. Praha: MŠMT, 2001. MŠMT. Volný čas a prevence u dětí a mládeže. Praha: MSMT, 2001. NEŠPOR, K. CZÉMY, L. Alkohol, drogy a vaše děti. Praha: Sportpropag, 1995. NESPOR, K.,PROVAZNIKOVA, H. Slovník prevence problémů působených návykovými látkami. Praha: Fortuna, 1999. NĚMEC, J. BODLÁKOVÁ, I. Prevence zneužívání návykových látek. Praha: POLY, 1996. NOŽINA, M. Svět drog v Čechách. Praha: KLP, 1997. PRESL, J. Drogová závislost. Může být ohroženo i Vaše dítě? Praha: Maxdorf, 1995. SKÁLA, J. a kol. Ochrana společnosti před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Praha: Avicenum, 1982. SKÁLA, J. Závislost na alkoholu a jiných drogách. Praha: Avicenum, 1987. URBAN, E. Toxikománie. Praha: Avicenum, 1973. VAGNEROVÁ, E. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha, 2000. . Praha, 1996. DOLEŽAL, J. Marihuana. Olomouc: Votobia, 1997. MATOUŠEK, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha : Soc. nakladatelství, 1993. ISBN 80-901424-7-8.Dunovský, J., Dytrych, Z., Matějček, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha : Avicenum, 1995. NEŠPOR, K. CZÉMY, L. Alkohol, drogy a vaše děti. Praha: Sportpropag, 1995. NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost : současné poznatky a perspektivy léčby. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-432-X.Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 2003.

Požadavky

1. Aktivní účast ve výuce2. Písemné zpracování projektu z oblasti prevence závislostí.3. Prezentace projektu a realizace vybrané části projektu.Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho je možno získat 0 - 40 bodů za písemné zpracování projektu a 0 - 60 bodů za prezentaci projektu z oblasti prevence závislostí. Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. Úspěšné absolvování předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) předmětu PRODR.3. Bezprostředně po návratu předložení sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.

Garant

Mgr. Hana Kubíčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Kubíčková, Ph.D.