Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (PES / RSOCI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / RSOCI - Sociologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je to společnost, víceznačnost pojmů - společnost jako globální skupina, společnost jako sdílená kulturní realita.2. Hlavní teorie (v minulosti a současnosti), sociogenetické etapy, orientační charakteristika současné - neskoromoderní společnosti.3. Sociální kontrola - pojem a hlavní mechanismy. Člověk jako účastník sociální kontroly - druhy normativních systémů v moderním typu společnosti, normativní relativismus, sociální konformizmus a sociální odchylky.4. Člověk jako účastník společenského života - sociální struktura a její komponenty (sociální pozice a role, sociální vztah), sociální identita, konflikty rolí.5. Sociální instituce a organizace, pojmy, význam pro společnost a pro jednotlivce.

Získané způsobilosti

- znalosti sociologických kategorií - předmoderní, moderní, postmoderní společnost, sociální kontrola, sociální struktura a sociální vztahy, sociální identita, reprodukce sociální nerovnosti výchovou, jazyk jako instituce, masová komunikace- dovednosti porozumět konání a postojům jednotlivců v sociálním kontextu systematické reflexe v základních sociálních vztazích- kompetence reflexe sociální reality ve vztahu žák-učitel využívání znalosti sociální reality v tvorbě vzdělávacích projektu

Literatura

VYMAZAL, J. Koncepce masové komunikace v sociologii. praha, 1991. BERGER, P. Pozvání do sociologie. praha, 1999. BERGER, P. Pozvání do sociologie. praha, 1999. BERGER, P. Pozvání do sociologie. praha, 1999. DeFLEUR, M., BALLOVÁ-ROKEACHOVÁ, S. Teorie masové komunikace. praha, 1996. KELLER, J. Úvod do sociologie. praha, 1992. KELLER, J. Úvod do sociologie. 1.vyd. praha, 1992. PONGS, A. V jaké společnosti vlastně žijeme?. praha, 2000. PONGS, A. V jaké společnosti vlastně žijeme?. praha, 2000. KOVEROVÁ, Š. Základy sociológie. bratislabva, 2002. KOVEROVÁ, Š. Základy sociológie. bratislava, 2002.

Požadavky

- účast na tutoriálu- samostatné studium - účast na konzultacích- osobní individuální konzultace včetně e-mailové komunikace s vyučujícím- vypracování seminární práce na zadané téma- prezentace seminární práceHodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

Mgr. Bedřich Zapletal

Vyučující

Mgr. Milan KozákMgr. Bedřich Zapletal