Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie výchovy a dětství (PES / SO2ET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / SO2ET - Sociologie výchovy a dětství, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ve výuce předmětu jde o seznámení se:1. S tzv. tradičnými problémy výchovy a vzdělávání, kterými se zabývá sociologie výchovy (socializace a individualizace ve výchově, kulturní podmíněnost výchovy, výchova a vzdělání jako problematika skrytého kurikula).2. S tzv. netradičnými problémy výchovy a vzdělávání (sociálně-třídní rozdíly uvnitř výchovného procesu, etnické rozdíly ve výchovném procesu, tělesně postižení ve výchovném procesu).3. V části orientované na problematiku dětství je pak dětství přiblíženo přes optiku tzv. sociokulturního paradigmatu a dále přes témata:4. Dítě jako sociální subjekt.5. Dětství jako strukturální součást společnosti.6. Modely dětství.7. Dětství v minulosti a v současné společnosti.8. Paradoxy současného dětství.

Získané způsobilosti

Studenti jsou seznámení s:1. S tzv. tradičnými problémy výchovy a vzdělávání, kterými se zabývá sociologie výchovy (socializace a individualizace ve výchově, kulturní podmíněnost výchovy, výchova a vzdělání jako problematika skrytého kurikula).2. S tzv. netradičnými problémy výchovy a vzdělávání (sociálně-třídní rozdíly uvnitř výchovného procesu, etnické rozdíly ve výchovném procesu, tělesně postižení ve výchovném procesu). 3. V části orientované na problematiku dětství je pak dětství přiblíženo přes optiku tzv. sociokulturního paradigmatu a dále přes témata:4. Dítě jako sociální subjekt.5. Dětství jako strukturální součást společnosti.6. Modely dětství.7. Dětství v minulosti a v současné společnosti.8. Paradoxy současného dětství.

Literatura

Bažanyi, M. Detsvo v generačněj štrukture spoločnosti. Bratislava : PdF UK, 1996. Alan, J. Etapy života očima sociologie. Praha: Panorama, 1989. Mišíková, J., Köverová, Š. Nie je generácia ako generácia. Sociologia, 1992. Riesman, D. Osamělý dav. Praha: Mladá fronta, 1968. KÖVEROVÁ, Š. Problémy sociológie výchovy. Bratislava : Pedagogická fakulta, 1996. HAVLÍK, R., KOŤA, J. Sociologie výchovy a školy. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-635-7.Alan, J. Společnost, vzdělání, jedinec. Praha: Svoboda, 1974. PROKOP, J. Škola jako sociální útvar. Praha: UK PdF, 1996. ISBN 80-86039-01-3.RÝDL, K. Inovace školských systémů. Praha: ISV, 2003.

Požadavky

Vypracování všech domácích zadání jako podmínka udělení zápočtu.Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost ve výuce a průběžné plnění úkolů. Dalších 0- 60 bodů za vypracování (zpracování, realizaci) konkrétního úkolu (viz požadavky na studenta). Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. V průběhu semestru odevzdat (zaslat mailem) 2 seminární práce po předešlé dohodě s vyučujícím (rozsah 4 normostrany).

Garant

Mgr. Bedřich Zapletal

Vyučující

Mgr. Milan Kozák