Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika rozšiřující (PES / SO2PG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / SO2PG - Sociální pedagogika rozšiřující, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální pedagogika jako vědní obor. Sociální pedagogika v prostředí školy2. Problémové chování, problémové chování ve škole, rizikové chování, poruchy chování (děti ulice)3. Koncepce morálního formování (Piaget, Kohlberg, Gilliganová aj.)4. Pedagogické zvládání agresivního chování5. Závislostní a návykové chování. Látková závislost, závislost na procesech6. Komunitní práce. Proces komunitní práce, komunitní pracovník, komunitní projekt, terapeutická komunita7. Terapeutické postupy v převýchovném procesu8. Náhradní rodinná péče9. Dobrovolnictví, organizace věnující se dobrovolnictví, osobnost dobrovolníka, využití dobrovolnických aktivit10. Teorie vzniku delikvence. Problematika sociálních deviací11. Kriminalita dětí a mládeže

Získané způsobilosti

Východiskem je rodinné prostředí a prostředí školy (prezentace v bakalářské části studia). Student získává základní orientaci v problematice mravní výchovy. Následují poznatky ke komunikaci dětí a mládeže, dětských komunitách a poznatky o vrstevnických vztahů a dětských a mládežnických komunit pro výchovné působní. Následuje "propedeutický" přehled sociálních deviací a dalších témat, se kterými se sociální pedagog může setkávat. Získané způsobilosti jsou vymezeny obsahem předmětu (viz výše). V uvedených oblastech student problematiku zná, osvojí si ji, dokáže analyzovat základní problémy, srovnávat a interpretovat. Je schopen poznatky komplexně hodnotit a integrovat.

Literatura

JEDLIČKA, R. A KOL. Děti a mládež v obtížných životních situacích : Nové pohledy na problematiku životních krizí, deviací a úlohu pomáhajících profesí. Praha : Themis, 2004. Matoušek, O., Pazlarová, H. Hodnocení ohroženého dítěte a rodiny. Praha : Portál. ISBN 978-80-7367-739-8.Gilliganová, C. Jiným hlasem. o rozdílné psychologii žen a mužů. Praha : Portál, 2001. Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-548-2.Heidbrink, H. Psychologie morálního vývoje. Praha : Portál, 1999. FONTANA, D. Psychologie ve školní praxi. Praha : Portál, 2010. Labáth, V. a kol. Riziková mládež. Praha : SLON, 2001. ISBN 80-85850-66-4.CHMELÍK, J. a kol. Mravnost, pornografie a mravnostní kriminalita. Praha : Portál, 2003. FISCHER, S., ŠKODA, J. Sociální patologie : Analýza příčin a možnosti ovlivňování závažných sociálně patologických jevů. Praha : Grada, 2009. MATOUŠEK, O. Ústavní péče. Praha : Portál, 1995. GOFFMAN, E. Stigma. Poznámky o způsobech zvládání narušené identity. Praha : SLON, 2003. Goffman, E. Všichni hrajeme divadlo. Sebereprezentace v každodenním životě. Praha : Studio Ypsilon, 1999. ISBN 80-902482-1-4.

Požadavky

- Splnění průběžně zadávaných úkolů na seminářích,- aktivní účast na seminářích,- vykonání ústní zkoušky.Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. Úspěšné absolvování předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) daného předmětu.3. Bezprostředně po návratu předložení sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.

Garant

doc. PhDr. Julius Sekera, CSc.

Vyučující

Mgr. Hana Kubíčková, Ph.D.doc. PhDr. Julius Sekera, CSc.